Публикация

Профилактика с ... хляб

Хляб, обогатен със селен, е най-новата разработка на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив.


Продуктът бе показан на изложението „Агра" в панаирното градче и предизвика огромен интерес сред посетителите и чуждестранни фирми от Гърция и Турция.

„Хлябът съдържа фибри и органичен селен, който е активен антиоксидант и се прилага при профилактиката на ракови заболявания - на белия дроб, стомаха, яйчниците, млечната жлеза и простатата, обясни директорът на института д-р Павлина Параскова.

Той може да се консумира и при пациенти със инфаркт, инсулт и стерилитет, защото е доказано значението му при образуване на тестостерон и сперматозоиди.

Според специалистите дневната норма за възрастен човек е между 80-150 мкг на денонощие, но хлябът може да се консумира и от деца, коментира д-р Параскова.  

Доказано е, че почвата на целия Балкански полуостров страда от недостиг на селен в почвите, което се отразява и на продукцията на жито, а от там и на хляба и храната ни.

Единственият начин човешкият организъм да си го набави е да го приема като добавка. В момента Институтът договаря внедряването на изобретението си и пускането му в масовото производство в хлебната и сладкарската промишленост.

----------------------------------------
*Снимката е само илюстрация.

Коментари