Публикация

Безплатни очни прегледи във Варна

Безплатни скринингови прегледи ще се извършват в Специализираната очна болница във Варна до края на месец март.


Поводът е Световния ден за борба с глаукомата - 12 март.

Всички желаещи могат да посетят болницата на ул. „Дойран" №15 след предварително записване на телефон 052/63 49 01 всеки работен ден, съобщи управителят на здравното заведение д-р Руслан Тошев.

Желателно е да се прегледат пациенти над 40-годишна възраст, защото са рискова група за развитието на болестта.

Тя уврежда необратимо зрителния нерв и води до слепота. Най-коварното е, че няма изразена симптоматика и затова болестта се нарича „незабележимия крадец".

Макар и скринингови, изследванията включват обстоен очен преглед, като не само ще се измерва вътреочното налягане, но и ще се огледа целия очен статус на пациента.

Рискови фактори са повишеното вътреочно налягане, наследствената обремененост, силното късогледство, дебелината на роговицата и възрастта над 40 г., обясни още д-р Тошев.

Важно е да се знае, че с напредването на възрастта се увеличава и опасността от развитие на глаукома, която се среща 3,5 пъти по-често при 70-годишните, в сравнение с хората на 40 г.

Статистиката в развитите страни сочи, че 50% от болните от глаукома не знаят, че имат това заболяване, а в останалите страни този показател достига до 90 %. През 2010 г. в Очна болница са извършени 133 операции на пациенти с тази диагноза.


Коментари