Публикация

Диамантите - новият враг на рака

Диамантите са „най-добрия приятел” на жените, но това скоро може да се промени, тъй като нови изследвания показват, че скъпоценните стъкълца могат да влязат в битката с раковите заболявания.


Учени от Северозападния университет в Илинойс са открили, че свързването на антиракови медикаменти с малки въглеродни частици, наречени нанодиаманти, може да предложи ефективно решение за пренос на лекарства при трудни за овладяване злокачествени образувания.

Проучването показва обещаващи резултати, тъй като резистентността към дадени препарати против рак често причинява 90 на сто от неуспеха на лечението, съобщава Nature.

Нанодиамантите са частици на въглеродна основа с размери между 2 и 8 нанометра в диаметър, с пресечена осмостенна структура. Те не са токсични и не предизвикват възпаления. Те са и евтини за производство в големи количества.

Учените са провели тестове в лабораторни условия и открили, че новата техника за терапия дава добри резултати – туморите значително намалили размерите си, а шансовете за положителен изход от заболяването се увеличили.

Нанотехнологията още намалява токсичността на лекарствата, като ги освобождава по-бавно в организма.

Проучването е публикувано в Science Translational Medicine.

Коментари