Публикация

Репродуктивните проблеми у нас често се пренебрегват

15% от жителите на Пловдивска област имат репродуктивни проблеми, а 1140 жени се нуждаят от ин витро.


Статистиката бе съобщена на проведената в Пловдив кръгла маса „Стерилитетът - поглед от всички страни", организирана от сдружение „Зачатие" и общината.

В България остава сериозен и проблемът с мъжкия стерилитет. Като основен проблем специалистите определиха обаче слабата профилактика. Те се обединиха около становището, че  е необходима Национална стратегия за профилактика, диагностика и лечение на стерилитета, като се започне с разяснителна дейност сред  учениците.

“Темата трябва да се популяризира в средното образование, заедно с останалите, които касаят половото съзряване и сексуалното възпитание, обясни Донка Куцарова от „Зачатие".

Тя е категорична, че на учениците трябва да се обяснява за всичките рискове на сексуалния живот, за полово предаваните болести, от които могат да се заразят точно в ученическа възраст и по-късно в зряла да са причина за стерилитет.

За тази цел от „Зачатие" имат идея да започнат кампания за превенция на заболяванията, водещи до стерилитет. Кампанията ще е под надслов „БЪДИ В ЧАС по репродуктивно здраве" и ще ангажира и общинските администрации.

По време на срещата стана ясно, че община Пловдив досега не е отпускала пари от бюджета си за хората с подобни проблеми. По данни на организаторите на форума най-много средства са били заделяни във Варна, Бургас и Благоевград.

Според общинската съветничка от Герб - Сузана Николова, този факт е притеснителен и тя ще внесе предложение в Общинския съвет да се гласува и приеме определена сума, която да се отпуска при необходимост на млади семейства с подобни затруднения.


Коментари