Публикация

Информационна кампания за туберкулозата

Регионалната здравна инспекция в Плевен ще отбележи Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, чрез информационна кампания.


В материалите се дават разяснения какво представлява заболяването, как да се предпазим от него и какви са рисковите фактори за заразяване с „жълтата гостенка”.

В България се изпълнява Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата за периода 2007-2011 г. Тъй като тази е почти на финала си, предстои МЗ да разработи нова такава за следващ период, поясни д-р Ирина Джикова.

„Нашата дейност е свързана с компонент 7 от програмата, който има за цел подобряване на информираността на населението за проблемите, свързани с туберкулозата”, каза още тя. Всеки един трябва да разбере как да се предпази от нея, тъй като туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване.

По данни на Световната здравна организация смъртта, причинена от това заболяване, е най-голям процент в сравнение с всички останали.

Това е хронично инфекциозно заболяване, което най-често засяга белите дробове, но има и друга локализация в тялото.

Основен източник на заразата е болният от туберкулоза човек. Главно с храчките човек отделя туберкулозния бактерии  и тъй като той е много устойчив във външната среда, това спомага за по-продължителното му разпространение във времето, отколкото при едно вирусно заболяване.

Основните рискови фактори, за да се разболее човек от туберкулоза, са непосредствения контакт с болен, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, някои хронични заболявания, които намаляват имунната защита на организма.

Начин за предпазване от заболяването е ваксиниране с БЦЖ ваксина.

Тя се поставя на всички здрави новородени деца, след това на 7, 12 и 17 години се проверява имунитета, доколко той е напрегнат през годините и ако има проблем отново се поставя ваксина.

Важното е, че тази ваксина не винаги предпазва от заразяване с туберкулозния бактерии, но предпазва от усложнения при заболяване от туберкулоза, уточни д-р Джикова. 

Коментари