Публикация

Какво да правим при счупване или натъртване?

Не само карането на ски или разходките в планината са рискови за остри увреждания на опорно-двигателния апарат.


Заледяванията през студените зимни дни също крият сериозна опасност и водят до драстично увеличаване на травмите и счупванията. Травмите обаче могат да бъдат избегнати при разумно поведение.

За предпазване от падане и по-сериозно нараняване е необходимо да се спазват няколко прости съвета. При влошено общо здраве, недобро зрение, нарушена координация, ако има сериозна причина да излизате навън, използвайте помощно средство – бастун или патерица.

Ако все пак се стигне до травма, в по-леките случаи, когато се отнася за натъртване, може да намалите отока чрез охлаждане. За целта поставете кубчета лед в найлонов плик или влажна хавлиена кърпа и наложете травмираната област за 20-30 минути на всеки 2 часа през първите 24-48 часа след травмата.

Традиционните обезболяващи също допринасят за намаляване на болката и отока. Спазвайте режим на покой и избягвайте движение в следващите 48-72 часа, евентуално използвайте патерици. Еластичните и компресивни превръзки трябва да са плътни и удобни. Избягвайте прекомерното стягане.

Повдигането на травмирания крайник на подходяща възглавница позволява на отока да спадне. Избягвайте продължително висене надолу на крайника. За да намалите увреждането през първите 72 часа, избягвайте локалното затопляне, употребата на алкохол, извършването на физически упражнения и масажите. Всички те могат да доведат до увеличаване на кървенето и отока.

При съмнение за счупване
Навременната и подходяща първа помощ е от голямо значение за добрия краен резултат при лечение на счупена кост. Основен признак на счупването са болката и загубата на функция в съответната част от крайника. Често пострадалият е чул или усетил как се е счупила костта, освен това кракът или ръката са в неестествено положение, нарушава се формата и дължината в сравнение със здравия крайник.

-brr-

Наблюдава се оток на засегнатата зона, тя е с променен цвят, може да е налице ненормална подвижност, а често и стържене. В такива случаи, за да не се стигне до по-тежки увреждания, не се опитвайте сами да откриете дали има счупване.

При съмнение - действайте, като че ли го има! Важно правило е да не се прави опит за наместване или раздвижване на счупените кости. Това може да доведе до допълнителни увреждания.

За да избегнете неблагоприятните последици от счупването, засегнатият крайник трябва незабавно да се обездвижи със специализирани или подръчни материали – шиниране или превързване. Целта е да се предотврати разместването на счупените кости. Подплатяването на шината намалява дискомфорта на болния. Най-честата грешка при шинирането с подръчни средства е недостатъчната дължина на шината, която не осигурява ефективно обездвижване на фрактурата. Основен принцип е обездвижването на две съседни стави.

При тежки травми понякога могат да бъдат засегнати кръвоносни съдове и нерви с кръвотечение, забелязва се побеляване на крайника, изтръпване и студенина. В тези случаи всяко забавяне на специализираната лекарска помощ може да доведе до загуба на крайника, а понякога поставя в риск и живота на пострадалия.

Спрете кървенето! При открито счупване с кървене преди шинирането и обездвижването на крайника е необходимо да се направи кръвоспиране. За целта притиснете раната със стерилна марля, а при липса на такава може да използвате чиста кърпа или дреха. При голямо кървене, когато тези мерки не дават резултат, кръвотечението трябва да се спре с турникет (стегната превръзка, притискаща кръвоносните съдове над нивото на раната).

След оказването на първа долекарска помощ незабавно потърсете специализирана медицинска помощ.

В периода след приложеното ортопедо-травматологично лечение обикновено се провежда рехабилитация и физиотерапевтични процедури за по-бързо и пълно възстановяване на функцията на увредения крайник.

Коментари