Публикация

Ракът на гърдата ограбва женствеността, но може да бъде спрян

Интервю с Евгения Адърска, председател на Асоциациата на пациентите с онкологични заболявания, във връзка с благотворителната кампания, посветена на женското здраве и самочувствие - "Близо до мечтата".


На първо място - разкажете малко повече за тази инициатива. От кога работите по нея, как се стигна до дарителката кампания? Какви дейности се предвиждат?
Преди повече от половин година представители на фирмата-производител се свързаха с нас и споделиха идеята за благотворителна кампания. Очевидно компанията имаше за цел да наложи социалната си ангажираност като имидж при стъпването си на българския пазар. Останахме впечатлени и се опитахме да съдействаме, създавайки контакт между тях и изпълнителите на медицинска помощ в онкологията. Не очаквахме, че намирането на партньори - хирургични клиники, ще отнеме толкова време, но от опит знам, че хубавите неща стават бавно.

Това световна практика ли е?
Да и знаем това от специалистите в тази област. Практика в много европейски страни е поставянето на импланти по време на операцията за отстраняване на туморното образувание. Няма как да е масова, защото за да се предприеме точно такава интервенция, пациентката трябва да отговаря на доста чисто медицински изисквания и критерии. Затова изборът за такава операция се определя от хирурга, съобразен с желанието на пациентката, а не обратно.

Как помагат имплантите?
Преди всичко с намаляването на усещането за загуба. Един от най сериозните проблеми, следствие на отстраняването на цялата гърда, е точно усещането за загуба. Жените априори се приемат за жертва - на болестта, на обстоятелството, че ще живеят с променено тяло и без сигурност, че ще бъдат разбрани и няма да бъдат отритнати от партньора, който по правило е най-близкият им човек. Поставянето на имплант облекчава притеснението на жените, че ще се събудят осакатени след животоспасяващата операция.
 
В какъв етап от лечението се поставят?
Като пациент допускам, че е най-добре да се поставят по време на операцията за отстраняване на тумора, това ми се струва идеален вариант, но всъщност кога, по какъв метод и дали изобщо - решава хирургът. Беше изключително важно да подберем сигурни партньори в изпълнението на тази прекрасна инициатива и съм доволна, че ги открихме в лицето на ВМА и доц. Байчев от Клиниката по гръдна хирургия, както и Александровска болница и доц. Романски.
 
Безвредни ли са?
Безвредността им е гарантирана от страна на производителя /Nagor/ със съответните сертификати за качество, отделно от това не сме информирани за вреди, понесени от пациентки, въпреки дългогодишният опит в реконструктивната хирургия на млечната жлеза.
 
-brr-

За всяка пациентка ли са подходящи?

Не, за съжаление... Консултацията с хирурга е задължителна и предполага сериозен анализ на възможностите за всяка жена поотделно. Най-популярното условие, което дори аз, като неспециалист, мога да си позволя да цитирам, е малкия размер на туморното образувание. Което само потвърждава правилото, че рано откритото заболяване дава повече възможности на специалистите да се справят със заболяването по най-добрия и сигурен за здравето на пациентката начин.
 
Как се стигна до пристигането на 24-те импланта в България?
Идеята е на фирмата-производител. Както и изборът да ни поканят за партньори.
 
Как ще бъдат разпределени?
Имплантите са разпределени по равно в двете клиники, партниращи в кампанията, във ВМА и Александровска болница.
 
Колко българки се нуждаят от имплант?
Не мога да отговоря на този въпрос, но мога да споделя с Вас, че мечтая за времето, в което всяка жена, която е подходяща за такъв тип операция, ще има възможност да я получи. Това не е кауза пердута, защото през последните 10-на години сме свидетели на много нововъведения в полза на жените, имали нелеката участ да се срещнат с рака на гърдата.
 
Поставяни ли са преди това импланти в България?
Да, разбира се. Слава Богу, имаме прекрасни и добре обучени хирурзи. В най-близкото ни обкръжение, между жените, с които общуваме най-често, има най-малко 5 с реконструктивни операции. За тях, пък и за нас, това е невероятен скок в приемането на обстоятелствата, които болестта налага.
 
Какви резултати очаквате от кампанията, какви други дейности предстоят?
Очаквам да доближим колкото може повече жени до мечтата им да съхранят своята женственост. Очаквам тяхната реализирана мечта да вдъхнови отговорните институции да приемат за стандарт в медицинската грижа такъв тип интервенции, където и когато са възможни.

Коментари