Публикация

Възрастта се познава по ръцете

Коя част от тялото издава най-много възрастта? Очите? Челото? Цветът на косата? Устните? Нито една от тях! Издайникът на възрастта са ръцете.


Младите ръце са опънати и гладки. По тях няма кафяви оцветявания, известни като старчески петна, които се появяват от излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Те стимулират производството на меланин в организма. Процесът е същия, при който се придобива слънчев тен, само че в този случай меланинът се натрупва на определени места, като например по ръцете, където се образуват старческите петна.

Въпреки че са безопасни тези петна не са приятни. Има обаче начини да подмладите ръцете си като се избавите от тези петна.

Някои от известните методи са избелване на кожата и други химически процедури, но те могат да създадат сериозни здравословни проблеми. Химикалите в продуктите може да проникнат в кожата и да нарушат хормоналния баланс. Много от избелващите кожата продукти съдържат живак, който с времето може да увреди и бъбреците.

За щастие има някои безопасни и естествени средства, които може да опитате:

1. Aлое вера. Алоето е едно от най-полезните растения в света. То може да лекува всички видове кожни болести – от слънчеви изгаряния до старчески петна. Най-ефективно е прясното алое, затова ще ви е от полза да си отглеждате цветето вкъщи. При кожни проблеми просто счупете на две листо от алое и търкайте с неговия сок съответното място 2 пъти на ден поне 1 месец.  Не мийте веднага ръцете си, сокът трябва да остане по кожата поне 45 минути.

2. Рициново масло. От хиляди години рициновото масло се използва като противовъзпалително средство и антиоксидант. Освен това от него петната по ръцете избледняват. Сутрин и вечер търкайте с кръгови движения петната с памук, напоен в рициново масло. След 1 месец те ще започнат да изчезват.

3. Глухарче. Не гледайте на това жълто цвете като на плевел. Неговият сок може да ви избави от старческите петна. Има няколко начина да обработвате петната с него:
   
• Пречупете стъблото и търкайте петната със сока 2-3 пъти на ден.

• Изяждайте всеки ден по 3 листа от глухарче, като вътрешно лекарство срещу старчески петна.

• Прибавяйте сок от глухарче към естествени козметични продукти, като лосион за ръце, от което ръцете ви ще станат по-меки и петната ще избледнеят.

Коментари