Публикация

Подвластни ли сте на тютюна?

Отдавна никой не се съмнява във вредата от цигарите, както и в необходимостта спешно да се разделим с пагубния навик.


Но специалистите съветват, преди да се захванем с проблема, първо да определим степента на зависимостта ни. Доктор Матиас Дункел описва в немския вестник „Билд” пет типа пушачи и доколко са подвластни на цигарите.

1. Ловци на удоволствие
За тези хора пушенето е част от доброто прекарване. Превъзходни блюда, към тях изискани вина и цигара като венец на празненството. За тези табиетлии заплахата за здравето е незначителна.

2. Борци със стреса
Тези пушачи се хващат за цигарата при стрес, като например преди изпит или при неприятности в службата. Заплахата за здравето е висока, защото става въпрос за сериозна форма на зависимост.

3. Стремящи се към стройна фигура
Вместо да хапват, тези хора се хващат за цигарата. Заплахата за здравето също е висока. Повечето стремящи се към стройна фигура знаят, че вредят на организма си, но рядко си правят необходимите изводи.
  
4. Случайни пушачи

За тях обичайно явление е да не пушат две седмици, след което една вечер да запалят цигара. Тези хора недооценяват риска от зависимост към никотина и могат лесно да станат жертва на вредния навик.  

5. Зависими от никотина

Тези хора имат всички признаци на зависимостта – без цигара са нервни и разсеяни. Заплахата за здравето им е висока. Физиологическата им и психическа зависимост е по-опасна от тази на другите типове пушачи. Тези хора се нуждаят от психотерапевтична и медикаментозна помощ.

След като определите от кой тип пушачи сте и каква е опасността за здравето ви, можете да вземете мерки. Никога не е късно да се разделите с вредните навици.

Коментари