Публикация

Стартира пролетната кампания за кръводаряване

Днес започна пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, организирана от Националният център по трансфузионна хематология, МЗ и БЧК.


Тя ще продължи до 24-ти май и ще се проведе в три етапа. Първият е насочен към младежите и е под надслов „Бъди силен! Дари кръв!”.

Над 162 хиляди са кръводарителите през миналата година, една трета от тях са хора до 30 години. Благодарение на това в страната са дарени 82 230 л. кръв.

В същото време са прелети 63 406 кръвни продукти (45 024 л. еритроцитен концентрат и 18 382 л плазма). Тези продукти са изключително нужни при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.

Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на НЦТХ показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%.

Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Основната причина за това е по-големият брой на сърдечни операции, органни трансплантации, както и за лечението на тежко пострадалите при ПТП и други произшествия.

През миналата година Националната Кардиологична болница е преляла на свои пациенти 1430 л кръвни продукти, като са направени 609 операции. В „Пирогов” пък за спешни, неотложни и планови операции през 2010 г. са прелети 1863 л кръвни продукти.

Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на стотици човешки живота.
 

Коментари