Публикация

Д-р Я. Делчев: Усилията трябва да са върху диагностиката на предраковите състояния

Не са малко младите жени, които в резултат на мимолетни сексуални контакти получават изменения, които бавно и постепенно прогресират опасно.


Ако се погледне статистиката на предраковите изменения по възраст, ще се види колко голям процент са младите жени с изменения на маточната шийка, на вулвата и т.н., казва онкогинекологът д-р Янчо Делчев от V МБАЛ – София.

Каква е тенденцията  на заболяванията при младите жени?
При тях трайно, от години нарастват възпалителните заболявания . Много зачестяват измененията на шийката на матката и с  тестовете за човешки папилома вирус откриваме все повече млади жени с позитивен резултат.  Причината е доста голямата промяна в промискуитета – сега има много по-честа смяна на партньорите и по-голяма вероятност да се разнасят вирусите. Знаете какво става по  дискотеките – хапчета, прахчета, алкохол, обикновено  следват  и  мимолетни сексуални контакти.
 
Какво съветвате жените, за да не ви станат пациентки?
Аз упорито слагам акцента върху необходимостта да се използват презервативи.  Да не говорим за СПИН, хепатит и т.н., но имам особено много пациентки с кондиломи, това е пак папиломен вирус.

Презервативите, макар и не 100 процентово, но значително намаляват риска от полово предаваните инфекции. Но голяма част от увеличения брой предракови състояния и изобщо на патология, свързана с възпаленията – хламидии, микоплазми, бактериални инфекции, вирусни инфекции – всичко е резултат на случайните контакти с повече партньори. 

Идва примерно момиче на 19 години, казва, че има нов партньор, започва да ми описва колко е красив... но те се познават от 1-2 седмици, а тя има вече инфекция. Оказва се, че не употребяват презерватив, защото тя пие хапчета срещу забременяване. Но не си дава сметка за големите опасности от болести.

Не са малко младите жени, които точно така получават изменения, които бавно и постепенно прогресират опасно. Ако се погледне статистиката на предраковите изменения по възраст, ще се види колко голям процент са младите жени с изменения на маточната шийка, на вулвата и т.н. Тенденцията е твърдо нагоре. При каквито и да било оплаквания жените веднага да потърсят лекар, а не да изчакват „да мине” или да се лекуват с нещо, което е препоръчала колежка.

-brr-

През какъв период трябва да се прави преглед и цитонамазка, за да е сигурно, че няма да се пропусне предраков процес?

За нашите условия според мен е необходимо да се направи една цитонамазка годишно, един гинекологичен и също мамологичен преглед. Защото дори и да започне един процес, той не може да се развие фатално в този срок. 

До една година предизвикан от папиломен вирус процес не може да се развие до инвазивен карцином, ще може да се хване на някакъв етап на дисплазия, ще се намесим активно и ще има 100 процента радикалност на лечението. Което е в крайна сметка целта на цялата тази профилактика.

При нас проблемът е, че се открива процентно много по-често инвазивният карцином. И ако при инвазивния проследим стадиите – първи стадий са само 30 процента. Останалите 70% са между 2 и 4 стадий.  Докато при първия стадий преживяемостта е 70-80%, но в другите стадии навсякъде по света преживяемостта е ниска.

Когато жената търси помощ в напреднал стадий, и при най-добра организация и при най-добро лечение не можеш да постигнеш 100 процента успех. Целта е да се хване навреме. Но това означава на всяко ниво – и на пациента, и на лекаря , и на лабораторията  - отговорностите да се носят както трябва.

Чисто практически – откъде да се тръгне?
Акцентът все пак трябва да е върху  рисковите групи.  Какъв е проблемът да се  определи, ако на една жена баба, майка, или леля са имали рак на гърдата или рак на шийката на матката да бъде вписана в рискова група? И за рисковите групи да има профилактика два пъти годишно? Личните лекари не го правят, защото изисква време и усилие.

Често профилактиката е отчетена на хартия. При нас идват болни в напреднал стадий, на които са правени намазки, което означава, че те или не се взимат правилно, или не се изследват добре и съвестно. Патолозите драматично не достигат. Имам впечатления, поради голямата  натовареност не е рядкост да се дават непрецизни резултати, което означава  на практика нови изследвания, пак плащане от касата и т.н.

Цялото усилие трябва да се измести към диагностиката на предраковите състояния или дори още по-рано – каквато възможност дават тестовете за папилома вируса.

Най-големият проблем в организацията на системата  специално в този случай, е че говорим за видима локализация. Не говорим за рак на панкреаса, стомаха или белия дроб... Тук говорим за нещо, което се вижда от лекаря с невъоръжено око. Ако има  изменения по маточната  шийка, това може да го види неспециалист, джипито.
 
" }-->

Коментари