Публикация
Рибата - новият най-добър приятел на женските очи
Жените, които редовно консумират риба и омега-3 мастни киселини, имат по-нисък риск от развитие на свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD), сочи ново проучване.
Американски изследователи анализирали данните за 38 022 жени, които не са били диагностицирани с AMD.
Учените открили, че жените, които консумират най-много омега-3 мастни киселини, имат 38 на сто по-нисък риск от развитие на AMD в сравнение с тези, които ядат най-малко.
Консумирането на една или повече порции риба седмично е свързано с 42 на сто по-малък риск от загуба на зрението в сравнение с яденето на една порция месечно.
Проучването, публикувано в Archives of Ophthalmology, също така показва, че консумацията на една или повече порции риба седмично е свързано с 42 на сто по-малък риск от дегенерация на макулата.
Предварителните резултати доказват, че редовната консумация на омега-3 мастни киселини и риба значително намалява опасността проблеми със зрението, допълват специалистите.
Коментари