Публикация

Мълчанието на ... тийнейджърите

Социалните мрежи (като Facebook и Twitter) превръщат младежите, които сърфират в мрежата, в мълчаливци, сочи австралийско проучване.


Изследването показва, че 65 на сто от родителите с деца, ползващи социални мрежи, твърдят, че те ги отвличат от домашните им работи, допринасяйки за апатичен начин на живот.

Една четвърт от родителите казват, че техните технически грамотни тийнейджъри прекарват повече от седем часа на седмица с виртуалните си приятели, а по-малко от 40 на сто се боят, че това поведение засяга благополучието на децата им.

Проучването разкрива, че родителите често не знаят какво правят децата им онлайн.

Отговорът обаче не е блокиране на достъпа до интернет, а по-скоро става въпрос за прилагане на прости промени в поведението на децата и поставяне на реалистични очаквания за използването на Интернет, поясняват учените.

Създаването на „вътрешни правила" за използване на Интернет, като например поставяне на компютри в общо пространство и определяне на времеви ограничения за социално използване на Мрежата, би задържало вниманието на тинейджърите върху обучението им.

Коментари