Публикация

Недоносени бебета остават без лекарства

Държавата за пореден път реши да абдикира от грижата за българските деца. Този път става дума за животоспасяващо лекарство, което се прилага на недоносените бебета с цел белите им дробове да се развият така че да дишат самостоятелно.


Най-често едно дете има нужда от два флакона за лечението си, като само единият струва 500 лева. За това алармира шефът на варненската АГ болница д-р Радослав Минков.

Той припомни, че въпросното лекарство до сега се осигуряваше от МЗ. От март обаче родилните отделения ще трябва да се справят сами с проблема. По груби сметки на д-р Минков годишно бюджета на болницата ще се натовари с още 100 000 лева.

„Медикаментът е предвиден в клиничната пътека на недоносените, но с парите, които досега получавахме, пълнехме други дупки – лечението на жените, които не са осигурени“, коментира лекарят.

Той посочи, че в болницата вече осезаемо се усеща обедняването на населението, тъй като броят на хората без осигуровки непрекъснато расте.

„Същевременно държавата плаща само за раждане, останалите пациентки, приети за операции, не се смятат за разход, а ние не можем да ги върнем“, допълни управителят. За пример той посочи млада неосигурена жена с мъртъв плод в утробата си, която е приета по спешност. „За нея няма да получим и стотинка, но как да я оставим така“, казва той.

И сякаш тези проблеми не са достатъчни, ами от началото на годината е качен осигурителният праг на медицинските сестри. Например, старшата трябва да се осигурява на 1000 лева при положение, че взима 500.

„Така хем ние като болница плащаме двойни налози, хем на работещите им се бърка в джоба, защото те реално не получават тази заплата“, допълва докторът. Надеждата тук е, че от март тази несправедливост ще се поправи.


Коментари