Публикация

Националната кардиология ще лекува най-малките с модерна техника

Новородени бебета и малки деца с вродени сърдечни малформации ще бъдат лекувани по-успешно в Националната кардиологична болница (НКБ), след като в здравното заведение успешно бяха приложени нови модерни устройства за затваряне на патологични отвори в сърдечно-съдовата система.


Те бяха приложени при най-малките пациенти под ръководството на немския специалист д-р Николаус Хаас, ръководител на Детската клиника по интервенционална кардиология към Университета Рур в Бохум.

Д-р Хаас е в София по покана на ръководството на НКБ и на доставчика на високотехнологичните устройства за интервенционални процедури „Медимаг”.

Според немския специалист българските му колеги са напълно подготвени да прилагат световните новости в лечението на малките пациенти, а единствената пречка би била недостатъчното финансиране.

Д-р Хаас е категоричен, че броят на децата, които се раждат със сърдечни малформации е константен през годините и не зависи от възрастта и социалното положение на родителите. Преди половин век много от тези деца не са доживявали зрелост, по-късно са претърпявали тежки отворени сърдечни операции, а днес много от случаите подлежат на лечение чрез интервенционални процедури.

В Националната кардиологична болница д-р Хаас се включи в екип, който премахна патологична връзка между аортата и белодробната артерия при малки пациенти. Тази процедура се прилага отдавна, но сега се извършва със специално създадена за целта приставка, която гарантира максимално добър резултат.

Доц. Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница, заяви, че навременното интервенионално лечение на малките пациенти ги предпазва от развитие на сърдечна недостатъчност или тежки възпалителни усложнения като ендокардит. Доц. Пилософ смята да продължи практиката в болницата да гостуват водещи световни специалисти, с които българският екип да обменя опит.

Коментари