Публикация

Жертви на паркинсон стават все по-млади хора

Болестта на Паркинсон е от най-разпространените заболявания днес.


Пациентите се увеличават, а начални признаци се проявяват вече и при хора на 40, дори на 35 години, макар че столетия болестта е определяна като старческа.

За основна причина за паркинсона се сочи загиването на нервните клетки в една специфична мозъчна област, т.нар. черна субстанция - силно пигментирано вещество, осигуряващо химичния контакт между частите на “двигателната” система в мозъка. 

Първите признаци са лек тремор само в едната ръка, забавеност/застиналост на движенията, лицето става все по-безизразно, ръцете не се движат при ходене, походката е като вдървена. Говорът често става тих и мънкащ.

Симптомите на заболяването се влошават с времето, като варират при всеки пациент. Ранните могат да протекат незабелязано месеци или години.

Сред най-рисковите фактори е преди всичко възрастта, с чието напредване расте и вероятността човек да заболее. Следва наследствеността – ако един или повече близки роднини са с паркинсон, има риск, макар той да не е висок. Мъжете са по-уязвими от жените. Причинител може да е и вид интоксикация - примерно продължителен досег с пестициди или хербициди.

При диагноза паркинсон в никакъв случай не бива да се изпада в паника. За овладяването на болестта е много важно ситуацията да бъде поставена под контрол, категорични са лекуващите. Още не е открит лечебен метод срещу заболяването, но симптомите може да се лекуват активно.

Лечението ползва все по-нови технологии – от модерни фармакологични средства през сложни неврохирургични операции с въздействие чрез ток или студ на дялове на подкоровия мозък до използването на ембрионални стволови клетки за замяна или възстановяване на увредените неврони, продуциращи допамин.

В битката с паркинсоновата болест помощта на болните за лекарите и изследователите е наистина незаменима.

Коментари