Публикация

Месец на детското дентално здраве в Пловдив

За пети пореден път Факултетът по дентална медицина към Медицинския университет в Пловдив ще отбележи с празника „Красива усмивка” благотворителния „Месец на денталната профилактика на децата”, който ще се проведе от 19 март до 19 април.


Основна цел на инициативите, включени в календара на месеца, е да се популяризират възможностите на катедрата по Детска дентална медицина за безплатни прегледи, консултации и лечение. И тази година детските стоматолози от МУ-Пловдив ще работят безвъзмездно, за да бъдат децата в Пловдив с най-здрави зъби и най-красиви усмивки.
    
На 19 март /събота/, на територията на катедрата ще се състои празник за децата „Красива усмивка”. Заедно със своите връстници в празника са поканени да участват и деца с увреждания в слуха, деца със специфични здравословни проблеми, както и деца с неравностойно социално положение от социалните домове в града („Олга Скобелева”, „Райна Кукова”, „Княгиня Мария Луиза”).
   
На децата ще бъдат направени безплатни прегледи и специализирани консултации от високо квалифицирани преподаватели. Всички зали в катедрата разполагат с най-модерно оборудвани помещения за орална хигиена, в които деца и родители ще получат информация за правилното миене на зъбите.

За целта специално са изработени мотивационни материали, които ще се раздават на децата. За детските градини са осигурени подаръци – забавни табла с методиката за измиване на зъбите и много дъвки, балони, пасти за зъби, четки.

Практиката от последните години показва, че по време на акциите малчуганите много по-лесно приемат прегледите и процедурите. Според стоматолозите последните данни за зъбния статус на децата показват изключително тревожна тенденция - кариеси в ранна възраст, абсцеси и усложнения, които не се лекуват  навреме и адекватно и застрашават здравето на подрастващите.
 

Коментари