Публикация

Колко секунди трябват на сладкиша или цигарата да навредят?

Австралийски учени откриха, че способността на артериите да изпомпват кръвта към различните части на тялото намалява само един час след приемането на солена храна.


Това не е единственият лош навик, който незабавно полиява зле на здравето. Ето скоростта, с която някои пороци могат да повредят организма:
 
ЦИГАРИ: TРИ СЕКУНДИ
Ефектът от вдишването на цигарения дим е много бърз, казва британският професор Робърт Уест, специалист по връзката между раковите заболявания и тютюнопушенето.

Само за няколко секунди цигареният дим влиза в дробовете и пришпорва сърцето да работи по-бързо и повишава кръвното налягане.

Димът предизвиква дразнене и възпаление на дихателните пътища,  при новите пушачи - незабавна кашлица, а при закоравелите - хронична. Седем секунди след всяко смукване на цигарата никотинът достига до мозъка и той започва да отделя хормона на доброто настроение допамин.

Както отбелязва проф. Уест именно това повишаване на допамина води до дълготрайна зависимост на много пушачи от цигарите.
Въглеродният монооксид е смъртоносен газ без цвят и мирис. Той се се съдържа и в пушека, който изпускат колите, но неговата концентрация в цигарения дим е над 600 пъти по-голяма от стойностите, които се смятат за безопасни при производството в индустриалните предприятия.

С всяко всмукване на цигарата нивото на въглеродния диоксид в кръвта се повишава и то става най-високо непосредствено след изпушването на цигарата, казва още проф. Уест.

Този химикал изхвърля кислородните молекули от червените кръвни клетки, което означава, че до жизненоважните органи достига по-малко кислород. Кислородните стойности се нормализират чак 6 часа след изпушването на цигарата.

Една цигара може също да причини генетични увреждания само за 15 минути.

-brr-

ЗАХАР: ДВЕ МИНУТИ

Когато излагате зъбите си на захар, бактериите се увеличават драматично. Те превръщат захарта в киселини, от което се разрушава емайлът, казва д-р Урсула Ейрънс от Британската диетична асоциация. Ако ядете само сладко, средата в устата ще се нормализира до 1 час поради неутрализиращото действие на слюнката, но ако консумирате редовно сладки храни и напитки, тази киселинност ще бъде постоянно висока и зъбите ви ще се развалят.

Захарта повишава почти моментално кръвната захар, а ако нейните стойности са постоянно високи, има риск от диабет тип 2. Нивото на кръвната захар спада отново 1 час след ядене, но тогава се появява раздразнителност, умора и глад. Според д-р Ейрънс, промените в стойностите на кръвната захар ще бъдат по-малко драматични, ако захарта се поема с мазнини и протеин, които забавят скоростта на нейното усвояване от организма.

Захарта повишава нивото на инсулина, което пречи на отделянето на хормоните на растежа, което пък от своя страна подтиска имунната система. Американски учени открили, че 20 лъжички захар намалямат с 40% способността на белите кръвни клетки да изяждат  бактериите. Това се установява още 2 часа след приемането на захарта, но ефектът е очевиден след 5 часа.

AЛКОХОЛ: ШЕСТ МИНУТИ
Германски учени открили, че само след 6 минути алкохолът започва да вреди на мозъка.

Те наблюдавали 15 мъже и жени, които по време на мозъчно изследване със скенер изпили по 1 литър бира или 3 чаши вино.

Установено било, че концентрацията на веществата, които пазят мозъка, намалява успоредно с повишаването на алкохолните нива.

Докато последиците от умереното консумиране на алкохол са обратими, при алкохолиците се появяват трайни мозъчни увреждания, посочват учените.
 
СОЛ: 30 MИНУТИ

Изследване на американски учени е открило, че изяждането на едно пресолено готово ястие или обилното ръсене на сол върху храната може да втвърди артериите в рамките на половин час и да наруши тяхната способност да изпомпват кръвта по тялото.
 
Интересното е, че изследваните ястия са съдържали само 4 грама сол, което е значително по-малко отколкото обикновеното количество в готовите храни, отбелязва професор Греъм Макгрегър от Лондонския институт по превантивна медицина „Уулфсън”.
Консумирането на сол предизвиква задържането на почти 2 литра течности в организма, което натоварва сърцето и сърдечносъдовата система.

КОФЕИН: 30 MИНУТИ
Половин час след изпиването на чаша кафе кръвоснабдяването на кожата и органите намалява. Кофеинът, който се съдържа в кафето, предизвиква нервните клетки да отделят хормона адреналин, който мобилизира организма.

Tова учестява пулса, повишава кръвното налягане и увеличава притока на кръв към мускулите, но намалява кръвоснабдяването на кожата и органите.

МАЗНИНИ: 45 MИНУТИ

Наситените мазнини, които се съдържат в храни като бисквитите, сладкишите и сиренето, нарушават кръвосъсирващата система на организма, казва д-р Ейрънс.

По-малко от час след изяждането на богата на наситени мазнини храна се увеличава опасността от образуване на тромби, което може да причини инсулт и инфаркт, добавя тя. Но диетата с поли-ненаситени мазнини и омега-3 мастни киселини, която включва орехи, семена и мазна риба, противодейства на вредата от наситените мазнини.

Австралийски учени откриха, че дори и само едно хранене с много наситени мазнини може да наруши способността на „добрия” холестерол – HDL, да пази артериите от увреждане.

" }-->

Коментари