Публикация

Жените смело навлизат в териториите на другия пол

Трудовото законодателство в много държави защитава здравето на жените и се опитва да ги предпази от тежък физически труд.


В действителност обаче наред с официалните ограничения съществува и така нареченото обществено мнение. Според него ръководните длъжности или политиката например не са за нежния пол. Дори във феминизирана държава като САЩ само 6% от гражданите смятат, че жената може да бъде по-добър политически лидер от мъжа.

Британски социолози провели допитване между 6000 служители в различни компании. Оказало се, че 75% от мъжете и 63% от жените биха предпочели шефът да е представител на силния пол. Психолозите обясняват този факт с комплексите при жените началници, които никак не са рядкост.

Специалистите определят няколко типични проблема при дамите на ръководни постове:

- Желание да докажат, че по нищо не отстъпват на мъжете. За да опровергаят мита за превъзходството на силния пол, жените стават прекалено агресивни, непоносими и затворени. А това съвсем не са най-препоръчителните качества за успешния ръководител.

- Ниска самооценка. Психолозите отдавна са установили, че жените се гледат в огледалото, за да видят недостатъците си, а мъжете - за да оценят достойнствата си. Жената началник често се съмнява в това доколко са правилни решенията й. Забележат ли колебанията й, околните могат да ги приемат като проява на некомпетентност и нерешителност.

- Опитите да останат жени. От една страна, нито една дама ръководител не би искала успехите й да се обясняват с мъжката снизходителност. От друга страна, ако се превърне в безполово същество, също е грешна стъпка. Подчинените само това и чакат, за да започнат да злословят за мъжеподобния вид на шефката си.

- Чувството за вина пред децата и съпруга. Отдаде ли се напълно на работата си, жената няма възможност да отдели достатъчно време на семейството си. В резултат тя се чувства виновна и се опитва да се справи със ситуацията. Често, разкъсвайки се между семейството и кариерата, жената се проваля и на единия, и на другия фронт.

-brr-

Всички тези проблеми, естествено, са преодолими. Ако вашата мечта е да получите мъжка работа, не се отчайвайте. Възможности винаги съществуват. Моментът е изключително подходящ да се включите в битката за някой, смятан от обществото, мъжки пост.

Тежката икономическа криза удари преди всичко силния пол, затова няколко години след възстановяването на икономиките на страните жените ще играят ключова роля. Това твърдят американски социолози. От 11 млн. души, които са загубили работата си след 2007 г., две трети са мъже. Сега нивото на безработица в най-голямата икономика на света е 9,9% при мъжете и 7,8% при жените.

В Европейския съюз жените са заели 75% от 8 млн. работни места, създадени след 2000 г. През 2024 г. средностатистическата наследничка на Ева в САЩ и в много от богатите страни на Европа ще печели повече от средностатистическия мъж, предсказват икономистите. Социологически проучвания сочат, че в развиващите се страни жените са по-амбициозни.

Това определено подкрепя мнението, че нежният пол ще остави силния на втори план. И още – изследвания са доказали, че компании, в чиито бордове има повече жени, са по-успешни.
Така че, мили дами, смело напред. Общественото мнение може да се променя и защо вие де не сте тази, която ще го направи.

Коментари