Публикация

Как да запазим здравето на сърцето и дробовете?

Главният причинител на инфаркта не са пренатоварването и стреса, а замърсяването на въздуха. Това твърди изследване, публикувано в сп. Лансет.


Учените са открили, че прекарването на време в трафика, независимо дали в колата, или като пешеходец, оглавява листата на рисковите фактори, които докарват инфаркт.

Замърсеният въздух съдържа частици прах и сажди по-малко от 10 микрона (1 микрон е равен на 1-милионна част от 1 метъра), които влизат в белите дробове и предизвикват възпаление.

Според Джон Ейрис, професор по връзката между околната среда и респираторните заболявания в университета в Бирмингам, освен че тези частици увеличават риска от дихателни проблеми, те сгъстяват кръвта, което допринася за получаване на инфаркт при хора с коронарни болести

Замърсяването на въздуха има връзка не само с инфарктите, инсултите и рака. То влияе силно на хората с дихателни проблеми. В дни, когато замърсяването е по-високо, астматиците са по-застрашени от пристъпи.

Как да минимализираме рисковете от замърсяването и да дишаме по-добре? Специалистите предлагат следните съвети:
 
ПРИДВИЖВАЙТЕ СЕ ПО СТРАНИЧНИТЕ УЛИЦИ
Изследване показа, че 48 минути ходене по главна улица се равнява на изпушването на 1 цигара.

За да намалите излагането на замърсен въздух, избягвайте натоварените пътни артерии. Там превозните средства и задръстванията са най-много, а спрелите на светофарите коли изпускат по-сгъстени газове. Обикновено автобусите работят с дизел, а дизеловите мотори изпускат ултра-фини частици, които влизат по-лесно в белите дробове.

Избирайте страничните улици, парковете и алеите с дървета.

Фан Чънг, професор в Лондонския кралски колеж, съветва да се избягват тунелите и много тесните улички с високи сгради от двете страни, където се задържат замърсените частици.

КУПЕТЕ СИ СТАЙНИ ЦВЕТЯ
Американски учени са установили, че хората прекарват 90% от времето си на закрито пространство, където нивото на замърсяване на въздуха понякога е от 2 до 5 пъти по-високо, отколкото на открито.

Почистващите препарати, освежителите за въздуха и предмети като синтетични килими, телевизори и мебелни плоскости излъчват химикали, наречени летливи органични вещества (VOCs), които се свързват с раковите заболявания. Австралийски учени откриха, че когато са подложени на такова излъчване децата до 3-годишна възраст са застрашени от астма.
 
Изключете от контакта ароматизаторите и освежителите и проветрете през прозореца. Купете си стайни цветя – те прочистват въздуха в дома ви. Принтерите излъчват много летливи органични вещества затова трябва да бъдат по-далеч от работното бюро.

ИЗБЯГВАЙТЕ ВЪНШНАТА СТРАНА НА ТРОТОАРА
Оказва се, че кавалерите, които вървят от външната страна на тротоара, за да пазят дамата от уличното движение, всъщност пазят и нейните дробове.

През 2005 изследователи от Кралския колеж откриха, че ходенето по края на тротоара излага хората на една десета повече замърсители в сравнение с ходенето покрай сградите.

На по-голямо замърсяване се подлагате и докато чакате зелената светлина на светофара, за да пресечете. Тогава е по-добре да не стоите най-отпред. Според австралийски учени, колите изпускат значително по-голямо количество замърсени частици, когато тръгват след като премине червената светлина, отколкото при преминаване на зелено.

Децата имат по бърз метаболизъм от възрастните и дишат по-учестено. Когато возите детето си в количка се придвижвайте по вътрешната страна на тротоара.
 
-brr-

РАЗХОЖДАЙТЕ СЕ, КОГАТО ВАЛИ
Промените на времето може да увеличат замърсяването на въздуха, казва проф. Ейрис. При ветровито време замърсяването е по-малко, защото частиците се разнасят, но в горещините се получава температурна инверсия и в небето се образува един топъл слой, който действа като капак и задържа всички емисии отдолу.

Проучванията са установили, че в такива дни има силно увеличение на постъпващите в болница с дихателни и сърдечно-съдови оплаквания. През лятото хората спортуват и се разхождат повече, отбелязва проф. Ейрис и съветва това да се прави сутрин, защото в следобедните часове нивото на замърсяване на въздуха достига най-високите си стойности.

Той подчертава, че най-здравословно е да се излиза в дъждовни дни, защото дъждът пречиства въздуха като отмива замърсителите.

НЕ ТИЧАЙТЕ И НЕ КАРАЙТЕ КОЛЕЛО ПО НАТОВАРЕНИТЕ УЛИЦИ
Сигурно си мислите, че джогингът и карането на колело са много полезни за здравето, но при упражнения от този род, които учестяват пулса, се вдишва от 2 до 3 пъти повече въздух и когато той е замърси, белите дробове и сърцето страдат.

Някои специалисти смятат, че велосипедистите вдишват по пътищата 5 пъти повече от вредните частици на замърсения въздух, отколкото шофьорите или хората, които ползват обществения транспорт. Вредата е още по-голяма, когато с колелото се изкачват височини.

НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ МОРСКИЯТ ВЪЗДУХ Е ТОЛКОВА ЗДРАВОСЛОВЕН
Отдавна хората обичат да почиват на морския бряг, „за да подишат озон”. Според проф Ейрис обаче озоновите частици могат да разстроят здравето.
 
Oзонът причинява възпаления на белите дробове, защото се  образува, когато слънчевата светлина се смеси с вешествата, които изхвърлят превозните средства и индустриалните предприятия.

Не си мислете, че сте в безопасност, когато сте извън града, казва проф. Ейрън. Според него една двуседмична почивка в провинцията не може да поправи щетите, които белите дробове на градския човек са понесли през годината. Обикновено хората почиват през лятото, а тогава нивото на озона е най-високо, подчертава проф. Ейрън.

Коментари