Публикация

Да си хапнем сладко без угризения

Никой не е казал, че не можете да се насладите на десерт, когато сте на диета. Ключът е да се избират здравословни съставки, когато се приготвят сладките изкушения.


При специален повод, когато има чуден десерт, но не искате да съжалявате, че не сте го опитали, може да успокоите съвестта си като се възползвате от правилото за „Трите хапки” – изяжте три хапчици от порцията и направете почивка. Ако го направите, то ще задоволите желанието си и най-вероятно няма да се върнете повече към изкушението.

Ето няколко идеи, за да преобразите сладкишите в здравословни специалитети:

- Сметаната - разбитата сметана е честа глазура за различни сладкиши. Ако я пропуснете обаче, то значително ще намалите калориите и мазнините. Ако все пак се налага употребата й, то поне изберете нискомаслена без добавена захар. Можете да си хапнете не повече от две лъжици сметана!

- Захарта - заменете захарта с подсладители, въпреки че и те се броят в дневния прием на сладко. Лимитирайте употребата им до 75-100 калории на ден.

- Маслото – то е неразделна част от повечето печива и десерти, но маслото съдържа много наситени мазнини. Ако не можете да го избегнете, тогава го заменете с маргарин без транс мазнини.

- Порцията – много лесно се преяжда с десерт, но обикновено човек вече се е нахранил добре преди да дойде ред на последното ястие. Опитайте се да се ограничите до три хапки от любимия сладкиш. Пийте повече вода, за да се задоволите с по-малко парче торта.




Коментари