Публикация

Туберкулозата вече не е болест само на бедните

Туберкулозата може да се каже, че никога не си е отивала. Просто има ново увеличение на броя на болните, след спада в края на 80-те години на ХХ век.


За 2010 година са регистрирани 155 нови случая, от които 13 са деца, съобщи д-р Петър Генов, управител на бившия тубдиспансер, сега Специализирана болница по белодробни заболявания във Варна.

Последните данни показват, че всъщност няма „пощадени” възрастови групи – застрашени са лица от всякаква възраст. За разлика от предишни периоди, когато се знаеше, че това е болестта на бедните, сега ситуацията е различна.

Застрашени са страдащите от онкологични заболявания, ХИВ, ХБН, наркомани, пациенти с хронични белодробни заболявания без значение от социалния им статус.Туберкулозата се предава по въздушно-капков път и е заболяване на белите дробове, което обаче може да засегне всеки друг орган в човешкото тяло.

За миналата година има 13 такива случая – открита е туберкулоза на плевра, на кости, на черва и на пикочо-половата система.

Първите симптоми са много неспецифични – температура, и то лека до 37,5 градуса, суха кашлица, отслабване на тегло, безапетитие. Много често такива пациенти първоначално попадат на други специалисти, докато стигнат до нас, каза още д-р Генов.

Все още, за съжаление, повечето пациенти идват в по-напреднал стадий на заболяването. Причините за напредналите тежки форми най-често са свързани с подценяване на състоянието и дори с безхаберие от страна на болните за собственото им здраве, коментира д-р Генов.

Използваните за лечението медикаменти са достатъчно ефикасни. Има случаи на т.нар. „мултирезистентна туберкулоза”, когато бактерията е устойчива на един или повече от използваните медикаменти. Тогава се използват друга генерация лекарства, а болните се лекуват в Габрово.

Има достатъчно клинични пътеки, но не са добре остойностени. Но по-големият проблем е, че т.нар. делегирани бюджети, изобщо не са съобразени нито с броя на преминаващи болни, нито с медицинските стандарти – направо са си имагинери, по някакви критерии, известни само на здравната каса, счита д-р Генов.

През 2010 година се осъществи преструктурирането на тубдиспансера с управител д-р Петър Генов, в Специализирана болница по белодробни заболявания. Специалистите тук вече могат да работят с целия спектър от белодробни заболявания, а не както досега – само с туберкулозноболни пациенти.

На стационара в с. Звездица му предстои ремонт със средства от здравното министерство. На втория етаж на базата във Варна предстои разкриването на ново отделение на втория етаж, каза в заключение д-р Петър Генов.

Коментари