Публикация

Все повече българчета имат развалени зъби в най-ранна възраст

3-годишни деца с пулпити, абцеси и гангрени, едногодишни бебета с кариеси - това са резултатите от профилактичните прегледи в Пловдив, с които стартира Месецът на денталното здраве при подрастващите.


Данните съобщи проф. Мария Куклева, завеждащ катедрата по детска дентална медицина в Стоматологичния факултет на Медицинския университет.

"Причината за ранното увреждане на зъбите на децата е зачестилата консумация на сладки сокчета, сладка вода, безалкохолни напитки, бонбони и всички вредни лакомства, обясни проф. Куклева.

По думите й на практика с консумацията на тези продукти, децата винаги имат храна в устата си, която разваля зъбите им. Не са изключение и случаите, когато кариеси са откривани при едногодишни бебета, обясняват още стоматолозите.

В последните години рязко са се увеличи малките пациенти на 3-4 години, които нямат нито един здрав зъб, което затруднява лечението им. Много често родителите не обръщат внимание на стоматологичните проблеми на своите деца и търсят помощ, когато вече е късно.

Децата търпят сложни и болезнени интервенции и в крайна сметка, отново остават без зъби. С такъв проблем са 7-8% от децата до 3 годишна възраст. Семействата търсят помощ чак, когато детето спре да се храни, отслабне и дори получи говорни смущения, обясни проф. Куклева. Тя е категорична, че е необходима профилактика  и то сред най-малките, които обаче първо трябва да преодолеят страха от зъболекаря.

Целта на безплатните прегледи до 19 април е точно такава - да консултира не само малките пациенти, но и техните родители, обясниха пловдивските специалисти.

Коментари