Публикация

Причини за некачествения сън

Казват, че добрият нощен сън решава много здравословни проблеми. Но защо след като се събудим често се чувстваме отпуснати?


По правило 8 часа сън би трябвало да са достатъчни да се възстановим и освежим. Но ако след като се събудите усещате умора, то вероятно не спите правилно.

Според индийския специалист по съня д-р Санджев Мета хората, които се събуждат уморени обикновено се колебаят между първата и втората фаза на съня и по различни причини никога не достигат третата и четвъртата фаза. По този начин организмът им не се възстановява напълно.

През първата фаза мускулите започват да се отпускат и дишането се забавя, но човек осъзнава външното обкръжение. През втората фаза се изключва съзнанието и се изпада във възстановяващ сън. Най-дълбокият сън е през третата и четвъртата фаза. През третата мозъкът не реагира на шума и светлината и тогава събуждането става много трудно.

Четвъртата фаза се характеризира с бързо движение на очите (REM). Тогава се случват повечето запомнящи се сънища. Тялото е в състояние на полупарализа, което пречи на разиграването на сънищата.

Д-р Мета изброява факторите, които пречат на достигането до важните последни фази на съня:

Неправилно дишане
При неправилно дишане в някои моменти дихателните пътища се затварят и дишането спира. Мозъкът, който се е приготвил за третата фаза на съня, се принуждава да се активира, за да разблокира дихателните пътища. Тези кратки паузи през нощта разстройват съня. Нарушеното дишане често се причинява от неправилна поза по време на сън. Не спете на канапето и не задрямвайте подпрени на висока възглавница. Тогава мускулите на гърлото се свиват и заемат неестествена поза, което нарушава дишането. Други причини са изобилието на меки тъкани около дихателните пътиша поради затлъстяване, тютюнопушене и консумация на алкохол преди лягане.

Късна вечеря
Ако сте свикнали да вечеряте преди лягане, най-вероятно няма да имате здрав сън. Храносмилателната система работи по-бавно по време на сън, при което храната се абсорбира напълно. Късната вечеря кара системата да работи усилено, за да смели храната и това затруднява процеса на съня.

-brr-

Тъй като тялото не се нуждае от много енергия през нощта, храната се натрупва в мазнини. Този навик причинява и киселинен рефлукс -  състояние,  при което съдържанието в стомаха се процежда отзад в езофагуса /тръбата между устата и стомаха/ и създава усещане за парене. За здрав сън избягвайте да се храните поне няколко часа преди лягане.

Неподходящ матрак
Неудобствата за тялото държат буден мозъка и му пречат да навлезе в режим на дълбок сън. Изборът на доброкачествен матрак е много важен, защото човек прекарва средно една трета от живота си в сън. Средният живот на матрака е около 8-10 години. Повечето хора използвата матраците си по-дълго. Междувременно матракът омеква и става на буци, от което тялото започва да се мъчи да се нагласи удобно. Нормално хората се местят около 15-20 пъти през нощта и затова трябва да избягват тесните и малки матраци. По-добре си купувайте по-големи.
 
Непостоянен цикъл на спане
Биологичният часовник се разстройва, когато времетраенето на съня не е постоянно, а събуждането е винаги в един и същи час. Мозъкът и тялото започват да се чудят кога трябва да заспят. Редовната продължителност на съня подобрява стойностите на серотонин – хормонът, който регулира цикъла на съня и допринася за доброто самочувствие. Нарушените стойности на серотонина водят до нарушения на съня и проблеми като депресия и умора.
 
Кофеин
Стимулиращият ефект на кофеина се проявява 15 минути след консумацията и обикновено продължава няколко часа. Той повишава производството на адреналин и възбужда мозъка, което пречи на заспиването. Не пийте кафе или чай дори и 1 час преди лягане. Избягвайте да пиете и вода, защото с честото ходене до тоалетната през нощта ще нарушавате съня си.

Мислите за работата
Мислите за служебните задължения на следващия ден пречат на мозъка да си отпочине. Сънят става неспокоен и дори и най-слабият шум може да го наруши. Поставете работата в граници и отделете няколко минути за медитиране, за да успокоите мозъка си преди лягане.

Коментари