Публикация

Ролята на кърменето

Сред големите „постижения” с отрицателен знак на последните 50 години е пренебрегването с лека ръка на двете може би най-естествени неща в самото начало на живота – нормалното раждане и кърменето.


Отрезвяването настъпва бавно, но има надеждна база – майчиният инстинкт. Развитите страни вече констатират загубите от десетилетията, в които кърменето отстъпи пред адаптираните млека – и те не са единствено за здравето на децата и майките, а имат чисто икономически измерения. Тенденциите в Европа постепенно се обръщат и вече „кърменето е модерно”.

Не е изненадващо, че Норвегия е водеща в отпора срещу наслоените стереотипи и агресивния комерсиален натиск. А резултатите от спонтанно започналото там преди десетина години самоорганизиране на групи за подкрепа са забележителни – сега 99% от майките кърмят при напускане на болницата, 62% от бебетата до 4-ия месец са единствено и само на кърма. У нас говорим за не повече от 25%.

Известната норвежка специалистка д-р Гру Нюландер от Университетската болница в Осло формулира грешни практики и вредни митове, които пречат на милиони майки да направят най-доброто за бебето и за себе си. На първо място – здравото бебе трябва веднага след раждането да се слага на майчината гърда.

Впоследствие много проблеми за успешното кърмене поражда даването още в родилния дом на шише с подсладена вода и адаптирано мляко, храненето „под час”, а не когато бебето е гладно, ненужното в огромния процент от случаите дохранване, рекламата на изкуствените млека (в Норвегия е забранено!), липсата на практическа помощ за започване на кърменето.

Точно това – какво да се прави стъпка по стъпка - описва д-р Нюландер в книгата си „Азбука на кърменето”, преведена на 7 езика, отскоро и на български. Тя обобщава дългогодишния опит на авторката и е полезен наръчник по всички трудни въпроси, пред които майката обичайно се изправя, източник е на мотивираща информация за незаменимата ценност на естественото хранене.

На семинар у нас, посрещнат с внушителен интерес, норвежката лекарка акцентира и върху недооценяваните ползи за женското здраве, които кърменето носи. То стимулира по хормонален път възстановяването на майката (включително на теглото), понижава стреса, напрежението и помага за добрия сън. Ролята на кърменето като превенция срещу рака на гърдата и на матката и като фактор, понижаващ риска от диабет, се доказва от многобройни изследвания в цял свят.

Организациите по модела „майки подкрепят майки” се оказват най-ефикасният подход и според опита на нашата Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”. След 6-месечен курс и изпит доброволки получават сертификат за консултанти по кърмене. Според д-р Анета Попиванова, председател на асоциацията, естественото хранене е сред най-резултатните здравни стратегии, но липсва подходяща и достъпна информация, семейството не е достатъчно готово да приеме предизвикателствата на този избор, тъй като не знае предимствата му.

Така бъдещата майка се оказва сама и дори да иска да кърми, всички спънки, с които се сблъсква, я разколебават. А е известно – немалка част от жените споделят заблудата, че кърменето и храненето с шише са практически равностойни, но второто е по-лесно. Д-р Попиванова твърди, че здравната система е загърбила кърменето и ако има вече някаква промяна – тя е заслуга единствено на майките доброволки, на благотворителността и на спонсорството.

С националната асоциация можете да се свържете на тел. 0896 418 488,  помощта на консултантките е напълно безплатна – тя може да е по телефона или чрез интернет, като домашно посещение или насочване към лекар. Сертифицирани доброволки консултанти по кърмене има в Айтос, Благоевград, Варна, Кърджали, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Севлиево, София, Стара Загора, Хасково и др. Помощ оказват и трите консултативни кабинета по кърмене: в „Майчин дом” в София, в ДКЦ „Св. Марина” – Варна, и МЦ „ВИВА” - Пазарджик. 

Коментари