Публикация

Помощници, които непременно трябва да имате вкъщи

Може да се учудите колко полезни могат да бъдат някои неща, които ви заобикалят в ежедневието, а вие дори не подозирате, че могат да ви влязат в употреба.


Предлагаме ви кратък списък със съществени неща, които трябва да присъстват във всеки дом:

Кола: Излейте съдържанието на една бутилка кола в тоалетната и оставете за няколко часа. От колата става чудесно почистващо средство. Добавете към прането в пералнята, за да премахнете стари петна от мазнина по дрехите. Капнете няколко капки върху гайка или болт, които отказват да помръднат.

Кафе: Паста от разтворимо кафе и пчелен восък може да покрие драскотини по мебелите. Утайката от кафето става за добър ексфолиант за ръце. Сложете няколко чаши силно нескафе в прането, за да съживите черния цвят на бельото.

Майонеза: Този вкусен продукт става за маска за суха кожа. Нанесете обилно и измийте след 20 минути.

Оцет: Чашка от киселата течност в съдомиялната машина или пералнята ще ги поддържа чисти. Супена лъжица оцет, добавена в мазнината точно преди пържене, спира усвояването на твърде много мазнини в храната. Оцетът облекчава ухапвания от насекоми. Намажете мястото с памук, натопен в оцет, за да облекчите сърбежите.

Вазелин: Това мазило става за полиране на порцелан. Натъркайте предметите и оставете за един час, след което ги излъскайте. Вазелинът става и за отстраняване на спирала, но внимавайте с очите.

Пакетчета чай: Студеният чай може да се използва за почистване на лакирани подови настилки - танинът разкрива цвета на дървото. Може да омекотите  месото като го мариновате в чай (без мляко!). Използваните чаени пакетчета (лайка) стават за облекчаване на уморени и раздразнени очи.

Паста за зъби: Става за почистване на повечето метали и бяла кожа. Измийте ръцете си с паста за зъби след обработка на риба, за да се отървете от миризмата. Дупките от пирони и винтове могат да се скрият на белите стени с малко паста (удобно решение, когато се местят картини и снимки). Могат да се почистват и бижута.

Бананови кори: Подходящи са за полиране на кафяви кожени обувки – корите ги поддържат гъвкави.

Картофи: Половин картоф, потопен в сода за хляб, се превръща в отличен чистач, особено подходящ за премахване на ръжда. Поставете чисти и сух картоф в кутията за хляб и той ще пази хлебните изделия в прясно състояние.

Коментари