Публикация

Емоциите не винаги са приятели на здравето

Ако смятате, че вашата емоционалност е хубаво нещо, то може би трябва да преосмислите тази идея, ако сте се обърнали към тъмната страна на чувствата.


Учени от Австрия проведоха изследване, в което наблюдаваха 2000 доброволци в продължение на пет години. Така специалистите успяха да установят кои емоции са най-вредни за здравето на човека.

Завист. Изследването показа, че при хората, които завиждат, рискът от инфаркт е  2,5 пъти по-висок, отколкото при хората, които се радват на чуждите успехи.

Ревност. Специалистите установиха, че чувството на ревност води до нарушаване на хормоналния баланс в организма и преди всичко намалява изработването на полови хормони, най-вече тестостерон. Това може да стане причина за импотентност при мъжете.

Самобичуване. Чувството на вина спрямо себе си повишава вероятността от онкологични заболявания. Освен това тези хора по-често страдат от простуди и са по-предразположени към инфекции.

Самосъжаление. Това чувство може да провокира заболявания на черния дроб. Но не само това – в организма на хората, които се самосъжаляват, се повишава изработката на ацетилхолин – хормонът на слабостта, снижава се съдържанието на захар в кръвта, възникват проблеми с приема на храна.

Коментари