Публикация

Съвети за хора с паркинсон

При диагноза паркинсон за болните е много важно да запазят максимално спокойствие, да имат консултиран с лекуващия лекар режим на живот, максимално близък до режима на здравите, да си създават колкото може повече положителни емоции и приятни преживявания, при излизане навън и при пътуване просто трябва да им бъде гарантирана допълнителна сигурност.


За да бъдат намалени до минимум рисковете от напрежението, причинявано неминуемо от смяната на обичайната среда, популярен европейски наръчник предлага десетина практични съвета:

Болният от паркинсон трябва да може да разчита при пътуване на втори човек до себе си.

В чантата с лични документи е препоръчително винаги да има визитна картичка, координати на лекуващия лекар, на „ Бърза помощ” и списък на ползваните лекарства.

Да носи със себе си документ, който потвърждава болестта на Паркинсон.

Ако носи в автобуса или във влака ръчна чанта, нека тя да е закачена на кръста му или да е с дръжка, удобно прехвърлена през гърдите, за да бъде движението по-свободно и по-лесно.

При по-продължително пътуване да не се забравят леката закуска и бутилката с вода, за да може да приема лекарствата си.

Дрехите и особено обувките трябва да са свободни, комфортни и стабилни, за да се сведе до минимум опасността от падане.

Стаята в хотела е препоръчително да бъде на първия етаж или близо до асансьора.

Както в обичайния живот, така и по време на пътуване е добре да се планира време за разходка.

Както в обичайния живот, така и във всяка нова хотелска или друга нова среда трябва да се осигури възможност за лечебната физкултура.

При всяко пътуване задължително трябва да бъдат планирани и осигурени всички необходими лекарства. В никакъв случай да не се разчита на снабдяване с лекарства от друг град или държава.

Преди всяко пътуване е задължителна специална консултация с лекуващия лекар.

Много лекарствени препарати против болестта на Паркинсон могат да предизвикат сънливост, особено ако се приемат след ядене. Когато човек, страдащ от тази болест, кара автомобил, преди да тръгне, трябва добре да се наспи. Освен това 2-3 часа преди отпътуване не бива да яде.

Спазването на всички тези правила не натоварва, напротив, дава сигурност и гарантира минимума задължително спокойствие и стабилитет при излизане от обичайното ежедневие на дома, където всичко е добре познато и на една ръка разстояние.


Коментари