Публикация

Грозното лице на здравословния начин на живот

Екстремните диети и фитнес режими поставят една на всеки десет жени в риск от недохранване и дори смърт, предупреждават експерти.


Маниакалното поведение, което получава името орторексия невроза, е хранително разстройство, при което страдащите обикновено премахват цели групи храни от менюто си - често заради погрешното убеждение, че те са нездравословни или техните органи имат непоносимост към тях. По този начин организмът се лишава от основни хранителни вещества и витамини.

В същото време хората, страдащи от орторексия, се подлагат на изтощителни физически упражнения, които източват енергийния им баланс до минимум.

Разстройството се среща все по често сред жените на възраст между 30 и 40 години, които започват да следват строгите и специфични диети на знаменитостите.

Експертите обаче предупреждават, че спазването на силно ограничаващи хранителни режими е не само опасно за здравето, но може да се стигне до разрушаване на отношенията между приятели, тъй като хората с орторексия често избягват храненето в ресторанти и в домовете на близките си.

Основната разлика между орторексията и другите хранителни разстройства -  като анорексия и булимия, е, че болните не ограничават храната непременно с цел да отслабнат, а защото си мислят, че водят здравословен начин на живот.

Орторексията се крие зад етикета – „живея здравословно”, но премахването на млечните продукти от менюто може да доведе до недостиг на калций, който е необходим за костите и зъбите, както и за правилното функциониране на мускулите и нервната система. Избягването на месото лишава тялото от важен източник на белтъчини и желязо. Протеините съдържат аминокиселини, които помагат на клетките да растат и да се „ремонтират”. Липсата на желязо пък причинява анемия, липса на енергия, задух и слаба концентрация.

Орторексиците могат да изключат дадена храна от диетата си дори само, ако са прочели някаква статия, в която се казва нещо негативно за продукта, независимо дали това е полезно или не.

Коментари