Публикация

Добрият сън зависи и от леглото

Интервю с доц. д-р Евгени Медникаров, изпълнителен директор на Университетската болница по ортопедия в Горна баня.


Д-р Медникаров, до каква степен физическото ни състояние зависи от комфорта по време на сън?
Спането върху хубаво легло с удобен матрак и възглавница
 позволява пълноценното възстановяване на организма, особено когато сме си осигурили 8-9 часа активен сън през нощта. Комфортният отдих е и профилактика на някои заболявания в областта на гръбначния стълб, на  неговия  долен  лумбален и горен шиен отдел.

Възможно ли е болките в гърба да се дължат на плоскостта, върху която спим?
Една голяма част от пациентите, чието тяло заема неправилно положение през деня, работят върху маса или пред компютър, се влияят благоприятно от добра нощна почивка върху удобни матрак и възглавница. И обратно – почивката в неподходящо легло, с неподходящ матрак и възглавница, води до обостряне на такива ситуации.

На какво трябва да спим, за да си пазим гърба?
На хубави постелки. Колкото матракът е по-ергономичен и ортопедичен, толкова по-ефективно поема извивките на тялото и разпределя равномерно тежестта му върху себе си. Естествено и възстановяването при сън е по-пълноценно.  

Кой е добрият матрак?
От ортопедична гледна точка не можем да кажем. Този, на който пациентът се чувства най-добре.

А възглавницата?
За нея важат същите изисквания като за матрака. Ортопедичната възглавница за съжаление е доста скъпа, но има такива, близки до изискванията на ортопедичната, които също са добри, но са с по-достъпни цени. Възглавницата не бива да е висока, важно е шийният гръбнак да не е в неблагоприятно положение.

-brr-

Положителен ли е ефектът от следването на българската традиция – да се спи на твърдо с малка възглавница?

Да. Традициите за спане върху по-твърди повърхности са добри. Самият матрак също не бива да е много мек. Когато говорим за матрак, ние трябва да го диференцираме от стария начин на спане върху пружина. Когато пружината се амортизира, тя хлътва, тялото, както и тежестта му, се разпределят върху малка повърхност.

Освен постелката какво още е нужно за добрия сън?
Борба със стреса. Трябва така да организираме работния си ден, че да си осигурим добър сън. Колкото повече е стресът, толкова по-малко работа ще свърши дори и ортопедичният матрак.

Какви са вашите препоръки за добър тонус?
Обездвижването безспорно е бичът на ХХІ век. Затова при ставане е добре да се върнем към позабравената напоследък физзарядка. Полезно е да се отделят по десетина минутки на отворен прозорец, на чист въздух, за да поемаме кислород, да извършваме комплексни упражнения за горните крайници, за раменния пояс, за лумбалния отдел на гръбначния стълб.   
Специални съвети за шията?
Най-добре е да се правят целенасочени упражнения за шийната мускулатура. Когато седим, тя държи главата ни изправена, затова всякакъв вид спорт извън работната дейност, всякакви двигателни упражнения, които да завъртат главата в една или друга посока, вършат добра работа – плуване, фитнес, упражнения вкъщи.

Как да седим на работното си място?
По възможност изправени, облегнати върху добра облегалка и задължително трябва да се прекъсва работният цикъл на всеки час и да се отделят поне по 5-10 минути за движение.

Коментари