Публикация

Световен ден за борба с туберколозата

С 253 души са намалели болните от туберкулоза у нас през миналата година. Това съобщи д-р Тонка Върлева по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март.


През тази година той се провежда под мотото: „Продължаваме заедно, за да победим туберкулозата!”. По случай световния ден 29 болници във всички области на страната ще преглеждат безплатно за туберкулоза.

Борбата с туберкулозата е приоритет на държавите в целия свят. През 2006 г. беше поставена целта да се намали заболеваемостта в България от 39.1 на 100 000 до 27 на 100 000 население през 2014 г. През миналата година заболеваемостта от туберкулоза у нас е намаляла на 30.6 на 100 000 срещу 33.6 на 100 000 през 2009 г. Общият брой на болните през 2010 г. е 2658 души срещу 2911 за 2009 г.

Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от активната работа на МЗ в изпълнение на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България”, на Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.  

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. През 2010 г. от бюджета на Министерство на здравеопазването са предоставени близо 5.2 млн. лв. за осигуряване на нужните консумативи за микробиологичните лаборатории, лекарства, имунизации и болнично лечение.

Основните дейности за профилактика и лечение на туберкулозата у нас се подпомагат и от двете програми на Глобалния фонд. От започването им през 2008 г. до края на 2010 г. по тях са усвоени 6.9 млн. евро. От тези средства  1.9 млн. евро са предоставени за медицински консумативи, рентгенови апарати и оборудване на лабораториите и лечебните заведения в страната, 1 млн. евро – за инфраструктурно оборудване, осигуряване на автомобили за патронажна дейност, компютри за изграждане на обща информационна система на всички звена, и 1.4 млн. евро за дейността на лечебните заведения и неправителствените организации.

През 2009 г. с помощта на СЗО и Глобалния фонд 50 пациенти с мултирезистентна туберкулоза започнаха лечение, а от януари 2011 г. са доставени лекарства за още 55 души, които ще започнат терапия в специализираната болница в Габрово.

Важна роля в предоставянето на специфични услуги и постигането на ключови резултати имат и неправителствените организации. През 2010 година МЗ е сключило 25 договори с неправителствени организации по Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата”, финансирана от Глобалния фонд. Благодарение на работата на неправителствените организации през изминалата година 73 души са диагностицирани с активна туберкулоза, а 328 - с латентна туберкулозна инфекция.

Коментари