Публикация

Дланите издават състоянието на организма

Ръцете са извор на богата информация – по тях може да се чете като от книга и да се разгадае не само бъдещето на човека, наклонностите в характера му, но и състоянието на неговото здраве.


Червените длани говорят за евентуални проблеми с черния дроб, възможно е да става въпрос за хепатит или хепатоза. Мраморните рисунки върху дланите подсказват проблеми с вегетативната нервна система.

Ако кожата на дланите придобива жълтеникав оттенък, то вероятно има изменения в черния дроб или жлъчния мехур (хепатит, жлъчнокаменна болест, нарушения в жлъчните пътища, холецистит).

Кафяви петна върху горната страна на ръцете не са вследствие само на възрастта, но и намекват за проблеми с жлъчния мехур.

Ако кожата на дланите се бели на малки люспи, това може да бъде доказателство за недостиг на витамините А и D. Ако люспите са големи, се обърнете към дерматолог. Вероятно става въпрос за гъбички.

Температурата на ръцете също е барометър за състоянието ни. Хладните длани са признак за нарушения в периферното кръвообращение, на организмът не му достига никотинова киселина. Следователно е необходимо да се погрижим като попълним запасите с витамини или да прибавим в менюто си храни, съдържащи тази киселина. Това са млечни продукти, месо, риба, гъби, фасул, зеле.

Ако обратно, дланите горят, то значи черният дроб не се справя с интоксикацията, предизвикана от употреба на лекарства, алкохол или химически вещества.

Синдромът „пълзене на мравки” по дланите говори за това, че човекът има проблем с ендокринната система. Влажните ръце водят също натам – възможна е хиперфункция на щитовидната жлеза. А сухата и бледа кожа на дланите би могло да е сигнал за хипофункция на същата жлеза – хипотериоза.

-brr-

Ако човек често усеща изтръпване на кутретата на ръцете, трябва да се обърне към кардиолог,  защото тези проблеми са свързани със сърдечно-съдовата система. Вцепеняването на палците навежда на мисълта за проблеми в дихателната система.

Когато върху кожата на крайните фаланги на пръстите се появят дълбоки надлъжни гънки, трябва да се обърне внимание на ендокринната система. Възможно е човекът да страда от хипотериоза или захарен диабет.

Ако краищата на пръстите са добили пурпурен цвят, замислете се за храносмилателната си система. При тъмночервен или даже лилав цвят трябва да се обърне внимание на бъбреците и черния дроб. Петната върху основата на палците понякога са признак, че не всичко е наред с половите органи.

Сърбежът на страничната повърхност на показалеца на дясната ръка свидетелства за проблеми с дебелото черво.

Грубата кожа на гърба на показалеца нерядко говори за нещо случващо се в жлъчния мехур.

Хрущенето на ставите на ръцете, както и на китките, е признак за дефицит на калций в организма. Прекалено гъвкавите стави, както и обратното – трудно свиващите се, може да означават проблеми в работата на черния дроб и жлъчния мехур.

Ако ставите на дланите започват болезнено да подпухват и да почервеняват, трябва спешно да се обърнете към лекар. Това са явни признаци за полиартрит. А болката между втората и трета фаланга на безименния пръст и показалеца, това е знак, че скоро може да се появят заболявания в коленните стави.

Формата на ръцете също има нещо общо със здравето. Хората с широки длани и къси пръсти са склонни към нарушения в кръвообращението, преди всичко към повишено кръвно налягане.

Тесните длани с тънки дълги пръсти и бледа кожа обикновено говорят за хора, чувствителни към резките промени в температурите или атмосферното налягане, смяната на часа, резките звуци и емоционалните претоварвания.

Хората с месести длани често се сблъскват с проблеми в кръвообращението: те обикновено имат снижена обмяна на веществата, възможна е и хипофункция на щитовидната жлеза.

Всичко гореизброено показва само вероятни заболявания и слаби места във вашия организъм. Не бива сами да си поставяте диагнози по дланите, а трябва да се обърнете към специалист. Просто ви напомняме да се погрижите за здравето си.

Коментари