Публикация

Фармацевти с декларация против лекарствената реформа

На проведени събрания през изминалата една седмица, магистър-фармацевти от Велико Търново, Стара Загора и Монтана, приеха декларации срещу изготвения от Министерство на здравеопазването проект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз.


До дни към декларациите ще се присъединят и фармацевтите от цялата страна. Магистър-фармацевтите се обявяват срещу основни моменти в подготвения проект на уредба на лекарствоснабдяването в България.

С проекта от 16 март 2011г. Министерство на здравеопазването предвижда значителни реформи в областта на фармацията без участието на фармацевти, лекари, дентални лекари и пациенти.

БФС, който е законовата съсловна организация на магистър-фармацевтите в България, научи от интернет страницата на Министерство на здравеопазването за готовия проект, съдържащ основополагащи промени във фармацевтичния сектор.

Въпреки че администрацията на МЗ е изпратило до БФС две писма, че при евентуално изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина позициите на съюза ще бъдат обсъдени, нито едно предложение на съсловната организация не е разгледано.

Не само, че не са обсъдени предложенията на БФС, но, както бе посочено, съсловието не е предварително запознато с готвените изменения.

Във връзка със създаденото напрежение в сектора, БФС ще свика извънредно заседание на Обществения съвет в здравеопазването, в който участват съсловните организации на медицинските специалисти, пациентските организации и синдикатите. Общественият съвет ще обсъди законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и други актуални проблеми на здравеопазването.

Коментари