Публикация

Отстраниха тумор в напреднал стадий със системата "Да Винчи"

Екипът на проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен, извърши третата за Европа и първата за страната операция на тумор в напреднал стадий извърши с помощта на роботизираната система „Да Винчи".


Досега с робота са премахвани тумори само в 1-ви /начален/ стадий, обясни проф. д-р Горчев.  Досега подобни операции са правени в САЩ, като там те са 5 броя, както и две в Швеция.

При интервенцията са отстранени ракови образувания в напреднала фаза от влагалището и таза на 55-годишна плевенчанка.

Преди месец и половина, отново с робота, е била премахната матката на пациентката, след като е открит рак на маточната шийка, уточни още ректорът.

Сред предимствата на този тип оперативна намеса с високотехнологичната апаратура е бързото възстановяване и минималната кръвозагуба.

По думите му  при тричасовата операция жената е загубила само 20- 30 мл. кръв, а при обикновената хирургия кръвозагубата е 1,5 л.

Пациентката ще бъде изписана утре /събота/, а при другия вид оперативна намеса възстановяването трае поне месец, каза още медикът.

Стойността на операцията е около 10 хил. лв., но за жената тя е била безплатна, тъй като лечението е платено от държавата. 1 700 лв. са платени от здравната каса, а останалите се поемат от здравното министерство, подчерта професорът.

Досега са направени 2 подобни операции в Европа и 6-7 в САЩ.

Към операции с робота в Плевен вече проявяват интерес и жени от други държави. За дами от страни в ЕС операциите струват 9 хил. евро, а за жени от държави, които не са членки на съюза - 12 хил. лв. По думите на Григор Горчев операциите с робота „Да Винчи" са обезпечени за тази година и парите за консумативи са осигурени от страна на държавата. Предстои да се сключи договор с фирмата доставчик на инструментите за роботизираната система.

Коментари