Публикация

Крилце или кълка - нито едното!

Американски учени са установили, че кренвиршите, както и месните деликатеси, съдържат по-малко количество канцерогенни съединения, отколкото останалите видове обработено месо.


Беконът, пилето на грил и най-вече пилешката кожа съдържат най-много вещества, които могат да предизвикат рак.

Изследванията показват, че нивата на хетероцикличните амини (HCAs) - канцерогенни вещества, които се съдържат в пърженото месо и други продукти, приготвени на висока температура, са най-ниски в хотдога, докато беконът и пилето на грил съдържат всичките пет опасни типа HCAs.

Учените са анализирали няколко вида месни продукти - хотдог, говеждо, свинско, кренвирши, деликатеси, шунка, бекон, пиле на грил и пуешко, които напоследък се употребяват най-често, защото са по-лесни за приготвяне.

Специалистите предупреждават, че хората, които консумират голямо количество месни продукти с HCAs, са застрашени от рак на стомаха, дебелото черво и млечните жлези. 

Коментари