Публикация

Имунологичните свойства на кърмата са ключови за еволюцията

Майчиното мляко е възникнало като имунологичен отговор на променената среда на живот в момента, в който някои животински видове са напуснали водната среда и са станали сухоземни.


Това са част от проучванията на австралийския учен от световна величина проф.
д-р Питър Хартман, който взе участие като главен лектор на първата у нас Международна конференция за кърмене – „Пътят на майчиното мляко”, организирана от Ла Лече Лига България.

Професорът засегна теми като анатомията на гърдата на кърмещата жена, промените в гърдите при проблемни ситуации, взаимовръзката между производството на кърма и апетита на бебето и еволюцията на лактацията.

Проф. Хартман наблегна върху имунологичните свойства на майчиното мляко и напомни, че освен храна, то представлява имунна защита за бебето, развитие на метаболитната и нервната му система и снабдява новороденото с естествени пробиотици и пребиотици.

Интересен факт, който професорът сподели с аудиторията бе, че образуването на кърма отнема около 30 процента от дневните енергийни нужди на кърмещата майка. Въпреки това, липсват сериозни изследвания върху физиологията и патологията на човешката лактация.

Що се отнася до грижите за кърмещите жени, проф. Хартман е стигнал до изводи, че нивото на професионално здравно обслужване, свързано с кърменето, зависи най-вече от личния клиничен опит, поради липса на релевантни клинични изследвания. Според проф. Хартман, много от проблемите на съвременните кърмещи майки, в сравнение с тези от традиционните общества, идват от „модерния” начин на живот.

Таня Русева, първият Ла Лече Лига лидер у нас и председател на Ла Лече Лига България, говори за набиращите сила модели на захранване от бебето, т.нар. „захранване, водено от бебето”, при което на детето се оставя свобода да се храни самостоятелно с подходящи храни.

Конференцията отбеляза и петата годишнина от съществуването на Ла Лече Лига у нас, като лекторите наблегнаха на ролята на Ла Лече Лига лидерите и помощниците по кърмене в подкрепата и информацията за кърмещата жена. 

Коментари