Публикация

УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив ще изгради модерен онкокомплекс

В УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив ще бъде изграден модерен онкологичен комплекс с парите, които болницата ще получи от здравното министерство, съобщи изпълнителният директор доц. Карен Джамбазов.


Припомняме, че близо 66 милиона лева по оперативна програма „Регионално развитие" ще бъдат преведени на здравни заведения в страната за закупуване на апаратура за диагностика на онкозаболяванията.

На пловдивската университетска болница ще бъдат преведени 6,7 милиона лева. Парите са спечелени от здравното заведение по проект за създаване на високотехнологичен център за образна диагностика на онкологични заболявания, обясни доц. Джамбазов.

По думите му комплексът ще бъда на първия етаж в хирургиите, където е секторът за образна диагностика и до една година ще бъде реализиран.

Предстои болницата да закупи дигитални ехографски и мамогрфски системи, компютърен томограф, апарат за магнитно-резонансна томография, лазерен гастроскоп и колоноскоп, оборудване на лаборатория за имунологични изследвания, реанимобили.

Според доц. Джамбазов до няколко месеца ще заработи и втория линеен ускорител в клиниката по лъчетерапия, което ще позволи повече болни да започват навреме терапия и да няма чакащи пациенти за животоспасяващото лечение.


Коментари