Публикация

Някои жестове не са това, което са

Ако някога сте били зад граница, то знаете колко трудно е понякога да намериш общ език с местните жители и колко лесно е да обидиш хората с чужда култура и традиции.


Понякога съвсем невинен жест или постъпка могат да ви съсипят цялата почивка. Затова, преди да се впуснете в пътешествие, а лятото наближава, запознайте се с местните обичаи и запомнете кои жестове и навици са съвсем невинни за нас, но оскърбителни за чужденците.

В Бразилия никога не показвайте ОК. Бившият президент на САЩ Ричард Никсън през 50-те години на миналия век бил на посещение в Бразилия. Слизайки по стълбата на самолета, той с две ръце поздравил въодушевените посрещачи с ОК. Ситуацията била доста конфузна. Къде е проблемът? В Бразилия този жест означава същото, което показването на среден пръст в много държави. Така че, тръгнете ли за Бразилия, забравете за жеста ОК. Ще ви разберат съвсем неправилно и ако не знаете езика, дори няма как да обясните добрите си намерения.

Ако в Гърция са ви нахранили до насита, не показвайте това с вдигната длан. Вие сте убедени, че с този жест казвате: „Благодаря ви, нахраних се”. Всъщност в тази държава това означава: „Кухнята ви е превъзходна, но вие така ме дразните, че едвам ви търпя”.

Решите ли да посетите Западна Африка, Близкия изток или Южна Америка, в никакъв случай не показвайте задоволството си чрез вдигнат палец. Този жест от столетия вкарва в заблуда хората от различни краища на света. Независимо от легендите, които така допадат на холивудските кинаджии, вдигнатият палец на ръката не е спасявал живота на римските гладиатори. Помилването е ставало с вдигнат юмрук. А този жест в изброените региони означава изключително неприлично предложение към вашия събеседник. Затова бъдете внимателни и оставете вдигнатия палец вкъщи.

-brr-

В Китай, Тайланд и на Филипините се смята за неприлично, ако изядеш всичко от чинията си.
В тези държави е много важно за стопанката гостът добре да се е нахранил. Облизването на чинията би означавало, че още сте гладни. Затова дори да не сте яли цял ден или менюто изключително много да ви е харесало, най-добре е да оставите малко храна в чинията си. Само така можете да покажете, че сте сити.

Да не дава Господ в Саудитска Арабия да поздравиш човек от противоположния пол. В съответствие с Шериата върхът на безнравствеността е жените да се обръщат към някой друг мъж освен към съпруга си без зоркия поглед на роднина от силния пол или по-възрастна жена на семейството. Една американка през 2008 г. имала неблагоразумието да заговори непознат мъж. Веднага била арестувана и принудена да подпише признание, че е извършила престъпление. В Саудитска Арабия това е доведено до крайност. На жените не им се разрешава да гласуват, да шофират, да се изказват пред съда, да имат собствен бизнес и дори да карат велосипеди.

Въпреки че тоалетната хартия е измислена преди стотици години, в някои държави тя се смята за недопустим лукс. Затова внимавайте да не ви сполетят неприятности, ако посетите Шри Ланка, Индия, Африка и всички държави в Средния и Близкия изток. Там функциите на тоалетната хартия се изпълняват от лявата ръка. Затова тя се смята за нечиста и е абсолютно неприлично да ядеш с нея. Хигиената обаче не е единствената причина. Пророкът е ял само с дясната ръка, а според Корана Сатаната е бил левичар.

Внимателно подбирайте подаръците. Никога не подарявайте часовник на китаец, защото часовникът в тази държава е синоним на думата „смърт”. Завиването на подаръка в бяла хартия също се смята за опасно предзнаменование. На жителите на Бангладеш не подарявайте бели цветя.

Общуването с местните хора в чуждите държави има още много нюанси. Затова, преди да тръгнете на път, се опитайте да се заредите с максимално пълна информация за обичаите и традициите в страната, която искате да посетите.

Коментари