Публикация

Плевенската университетската болница ще получи 6,5 млн.лв. по проект

Плевенската университетската болница ще реализира проект за 6,5 млн. лв., съобщи изпълнителния й директор, доц. д-р Димитър Стойков.


Болницата ще получи чисто нов 16 слайдов компютърен томограф, 1,5 тесла ядрено магнитен резонанс, дигитален-скопичен и графичен рентген, 3Д - ехограф, както и лабораторен комбайн, който ще изследва почти всички показатели, както и туморни маркери.

Ръководството на болницата е кандидатствало предимно за апаратура, като малка част от средствата - 400 000 лв. ще отидат за ремонт на помещенията, в които ще се базира техниката, обясни изпълнителният директор.

Доц. д-р Стойков заяви, че е важно да се инвестират средства за диагностика на заболяванията, за да се откриват  навреме, в първи или втори стадий, а не в напредналите трети или четвърти. Важно е онкозаболяването да се хване  навреме, защото резултатите от лечението ще са много по-добри, отколкото ако то е открито в късен стадии.

Тогава каквато и апаратура да има, както и каквито и модерни методи да се прилагат, дефинитивно излекуване е възможно в малък процент от случаите, смята доц. д-р Стойков.

Инвестицията в апаратура за диагностика е изключително важна. Това ще спести и средства за лечение, но и ще даде по-голям шанс на пациентите за излекуване. Доста от добрите резултати, които са постигнати през последните години от онкологията са именно заради факта, че има модерна апаратура, с която да се диагностицират раковите заболявания в ранните стадии.

Това е целта и идеята на модерната медицина, каза още директорът. През последните години в университетската болница са влезли около 3 млн. лв. за апаратура, а сега само с този проект лечебното заведение ще получи 6,5 млн. лв.

Бенифициент по проекта е Министерството на здравеопазването, като там ще се провеждат търговете, както за апаратурата, така и за строителството.  Това е по-добрият вариант, защото така може да се постигне по-добра цена за апаратурата.

„Здравният министър подчерта, че търговете ще са максимално прозрачни и ще се търси най-добрия баланс между технически възможности, спецификация на апаратурата и цена”, обясни още доц. д-р Стойков.

В никакъв случай, ръководството на болницата не се е отказало и от проект за лъчетерапия. В Плевен има изграден бункер, в който да се монтира линеен ускорител.

Половината от инвестицията при закупуване на апарат за лъчетерапия отива в изграждане на бункер. Сега се разработва нова стратегия на МЗ, която е за диагностика и лечение на онкологичните заболявания. За страната са  нужни шест линейни ускорителя, като един от тях ще е в Плевен, каза директорът. 

Коментари