Публикация

Варненската АГ болница с планове за развитие

Въпреки че варненската АГ-болница е лечебницата, в която се приемат родилки с тежка патология от целия регион, се оказва, че заетостта на леглата е твърде ниска и са необходими известни съкращения.


До този извод стигнаха общинските съветници от комисията по здравеопазване.
Заетостта на леглата в гинекологичното отделение е най-ниска - едва 28%. Следва звеното за патологична бременност с 48 на сто и родилното – с 58 процента. Най-натоварено остава отделението за недоносени, което е заето на 91%.

Всъщност причините за лошата статистика е в това, че АГ болницата влиза в пряка конкуренция с държавни и частни клиники, където се предлагат по-добри битови условия и по-съвременна апаратура.

Болницата кандидатства за спешен портал
Не веднъж ръководството на АГ болницата е алармирало, че част от загубите й се акумулират от това, че спешните пациенти без здравни осигуровки не си плащат по определения ценоразпис и разходите остават за сметка на структурата. Ако обаче лечебницата кандидатства за спешен портал пред здравното министерство, както е в МБАЛ „Св. Анна“ и УМБАЛ „Св. Марина“, тя ще получава по 20 лв. за всеки преминал.

Естествено, парите няма да стигнат за покриване на извършените медицински услуги, но поне отчасти ще покрият загубите. Например само през 2010 г. по спешност са били прегледани 553 жени, които не се е наложило да бъдат настанени в болницата. За тях в лечебницата не е постъпила нито една стотинка, коментира управителят д-р Радослав Минков.

Ин витро център – мисия невъзможна
Идеята АГ болницата да си направи собствен ин витро център, а този на проф. Иван Козовски да бъде преместен от сградата на лечебницата, на този етап е мисия невъзможна. Проучване на управителя д-р Радослав Минков сочи, че има възможност за кандидатстване по европейски програми, но по тях се осигуряват максимум половината пари. А за изграждането на такъв център са нужни минимум 1 млн. лв. От друга страна стои въпросът с намирането на подходящи кадри. По думите на ректора на Медицинския университет проф. Анелия Клисарова във Варна има само един андролог, който буквално се разкъсва между трите съществуващи в града ин витро центъра.

„Затова подготовката на подобен проект трябва да започне с набирането и обучението на необходимите кадри“, посочи тя. В този смисъл АГ-то може да се сдобие със звено за асистирана репродукция, но едва след няколко години.
Не на последно място проф. Клисарова уточни, че в момента Варна не се нуждае от поредния ин витро център по простата причина, че в нито един от съществуващите в момента няма листа на чакащите.

Коментари