Публикация

Огледалото разобличава греховете към здравето

Можете колкото си искате да се убеждавате, че водите здравословен начин на живот и няма за какво да се притеснявате, но има един безмълвен свидетел, който в един момент ще ви отвори очите за горчивата истина.


Достатъчно е само да разгледате внимателно лицето си в огледалото.

Най-неприятното е, че разобличаващите следи се появяват внезапно. Или поне на вас така ви се струва. Откъде се появяват отоците и бръчките, пигментните петна и тъмните кръгове под очите? Защо цветът на лицето ни свидетелства за всичко друго, но не и за цветущо здраве и благополучие? А вчера като че ли в огледалото виждахме нещо съвсем друго.

Една от причините за фактора внезапност е това, че кожата не старее постепенно, а скокообразно. Приблизително веднъж на десет години състоянието й рязко се променя, като че ли ни представя сметката за всичко, което сме правили през изминалото десетилетие. В това е и проблемът.

Вие се разплащате със състоянието на лицето си не за лошите грижите и неправилния режим, които спазвате днес, а за това, че сте си позволявали, когато сте били на двайсет или трийсет години, да подцените последиците от лекомисленото си поведение. Преди 15 години вашата кожа безропотно се е възстановявала след безсънни вечери в заведенията, напоени с цигарен дим и алкохол, но това не означава, че тя е забравила.

Но да започнем с най-важните грешки, които носят вина за неприятния образ в огледалото.

Сивкав цвят на лицето
Основната причина е хиподинамията. Липсата на движение според повечето специалисти е най-големият проблем на съвременния човек. Ние заменяме стълбите с асансьори, ходенето пеша с градския транспорт или таксито, излизането сред природата с телевизора, ресторанта или компютъра.

В резултат страдат нашите дихателни пътища, ние не ги снабдяваме с достатъчно количество кислород, а това се отразява впоследствие на всички органи и системи. Кръвта постъпва в тях без необходимото ниво на кислород и хранителни вещества, метаболизмът се забавя, вътрешният баланс между микроелементите започва да се разпада. Мързеливите черва, които водят до все по-голямо затлачване на организма, са само част от последиците на застоялия начин на живот.

-brr-

Затова се опитвайте да се движите колкото се може повече. Не забравяйте, че три километра на ден са жизненият минимум, който сте длъжни да предоставите на тялото си. Освен това повече говорете, смейте се и даже пейте. Всичко това повишава натоварването върху белите дробове, принуждавайки ги да се проветряват, което е полезно не само за тях, а и за кожата ви. А свежият въздух действително ще направи чудеса с лицето ви.

Жълтеникав цвят на кожата
Причината може да бъде хронично възпаление, проблеми с черния дроб или пушенето. Няма съмнение, че след 25-годишна възраст разликата в състоянието на кожата при пушещи и непушещи жени е забележима с просто око. С годините тя става все по-видима. Но тази разлика се проявява не само в жълтеникавия цвят, а и в появата на бръчки, загубата на тургор, микровъзпаления и други проблеми.

Въпреки това, не бива само на цигарите да приписваме цялата вина. Често нездравословният цвят на лицето се дължи на претоварване на черния дроб. А с какво сте го претоварили, вариантите не са един и два. Може да сте прекалили с неживата храна – замразена, консервирана или мазна.

Употребата на медикаменти по всеки повод, без да си правите труда да откриете причината за дискомфорта, също имат съществен дял за нездравословното ви отражението в огледалото.
Алкохолът не само състарява и разрушава човешкия организъм, но и го обезводнява. А всички знаем, че това е фатално за кожата. Алкохолът освен това разрушава хормоните, които отговарят за подмладяването и регенерацията.

Торбичките под очите обикновено се дължат на нарушения в солния баланс. 5г. сол на ден са достатъчни, за да се покрият потребностите на организма от този продукт. В това количество влиза и скритата сол, тази, която производителите щедро влагат в полуфабрикатите, консервите и готовите сосове. Но докато вашето тяло не получи достатъчно течности, няма да се избавите от отоците.

Под заплахата да се обезводни организмът започва да се запасява с течности, като подобно на камилите започва да ги разполага под кожата.

Решите ли обаче да се вземете в ръце, на първо място трябва да се откажете от вредните навици. Всичко останало до голяма степен ще е безсмислено.

Здравословното хранене може да се превърне в идеална поддръжка на целия ви организъм, оттам и на черния ви дроб. Ще ви напомним основните принципи: яжте повече пресни продукти от растителен произход, мазнините са необходими, но най-добре е да се ориентирате към зехтина, включете в менюто си билките и чесъна, който благодарение на съдържащите се в него фитонциди може да сътвори чудеса с черния ви дроб, а оттам и с кожата ви. Увеличете приема на млечни продукти, не забравяйте и сушените плодове.

Коментари