Публикация

Плевенски фармацевти готови за протест

Плевенските фармацевти ще използват всички законови средства в страната и на територията на ЕС, за да се противопоставят на предложените промени в Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина, заяви магистър фармацевт Светла Елмаян, председател на съсловната организация в областта.


Фармацевтите призовават колегите си да се подготвят за протестни и стачни действия. Във връзка с промените, фармацевтите смятат, че текстовете, ще облагодетелстват 2-3 финансови структури и ще ликвидират професията магистър фармацевт и здравното заведение - аптека. Също така се вижда, че се цели затварянето и фалирането на аптеки извън тези структури.  

По друг начин не може да се обяснят приложените текстове, в които се казва, че фирмата може да наеме всеки и той да работи под контрол на магистър фармацевта, но странно защо се иска отпадане на думата „в присъствието” на същия магистър.  А в същото време според този закон, цялата отговорност се носи от магистър фармацевта. Вече има случаи, в които под отговорност са подведени магистър фармацевти, за грешки и недобросъвестни практики, обясни маг.фарм. Елмаян.

„Най-вероятно сметката е проста, от около 4000 аптеки трябва да се ликвидират 3200 аптеки, като тези, които останат да са на съответните структури. Въпросните текстове може би целят превръщането на аптеките в магазини „1001 стоки”, които изчезнаха в близкото минало, а пациентите обикаляйки между бельо, козметика и други принадлежности за бита, като награда да получат изписаните им медикаменти.

Може и да се въведе промоция, при купуване на стоки от аптека-магазин „1001 стоки” на стойност 100 лв. хората да получават безплатно лекарство за 30 лв.”, коментира маг.фарм. Елмаян.

Пълен парадокс за ЕС е и разрешителните за аптека да се издават от Изпълнителната агенция по лекарствата. Без никакъв контрол от страна на съсловната организация на магистър фармацевтите, както и от страна на още 4-5 други институции. Така няма ли да се създаде и условие за корупция, питат плевенските фармацевти.

За това те приеха протестна декларация, която ще бъде изпратена до президента на Република България, Георги Първанов, до председателя на 41-то Народно събрание, Цецка Цачева, до министър председателя, Бойко Борисов, както и до финансовия и здравния министър, съобщи маг. фарм. Светла Елмаян.  

Коментари