Публикация

Технологиите променят и хранителните навици

Ново проучване хвърля светлина върху това как новите информационни технологии, включително интернет и интелигентните телефони, променят хранителните навици и отношението към храната като цяло.


Резултатите от изследването показват, че младите хората са по-склонни да се хранят, докато седят пред компютъра, отколкото на кухненската маса, и че те използват медийните канали като основен източник на информация за храни и рецепти.

За разлика от своите родители или баби и дядовци, младежите не гледат на храненето като на основна дейност.

Храненето е само едно от много неща, с които се занимават наведнъж – сърфиране в интернет, общуване с приятели чрез Фейсбук и вършене на някаква домакинска работа.

Сегашното поколение просто няма време да седне спокойно в трапезарията и да се нахрани без да гледа в някой екран (телевизор, компютър, телефон и т.н.), поясняват учените.

Новите технологии разширяват социалните граници, но и променят хранителните навици. Вместо да отделят време за приготвянето на питателна и вкисна храна, повечето младежи се задоволяват с нещо бързо, което не винаги е полезно и здравословно.

Коментари