Публикация

Някои хранителни алергии са плод на въображението?

Британски учени твърдят, че някои хранителни алергии са само в ума на хората и конкретните продукти действително не могат на навредят на организма при консумация.


Милиони хора вярват, че имат проблем с някои храни, но ново проучване показва, че малък процент от тях всъщност страдат от истинска алергия.

Изследователите открили несъответствия след анализ на разпространението на хранителните алергии, които са причинени от свръх реакция на имунната система, както и от нетърпимост, които са подобни, но с по-леки симптоми.

Учените смятат, че високият процент на „алергични” хора се дължи на това, че много от тях си поставят сами диагноза чрез проверка на симптомите в интернет или с тестове за домашна употреба.

Специалистите обвиняват и създаването на мода в нетърпимостта към определени храни от знаменитостите, които твърдят, че не могат да ядат това или онова, а по-податливите на влияние хора започват да вярват, че и те страдат от алергия или нетърпимост.  

Резултатът е хиляди хора променят начина си на хранене и отказват да приемат важни хранителни вещества.

Учените препоръчват на хората, които се съмняват, че са алергични към нещо, да отидат и да се изследват при специалист, а не просто да започнат да избягват консумацията на конкретната храна. 

Коментари