Публикация

Понякога само слънце не стига...

Излагането на слънце често не е достатъчно за нормалното производство на витамин D в организма, установиха американски учени.


Поради това много хора страдат от недостиг на D-хормон (защото всъщност вит. D е хормон), а това има неблагоприятни последици за здравето. Освен това наднорменото тегло възпрепятства навлизането в кръвта на D-хормона.

Медиците са категорични, че в сравнение с вниманието, което се отделя на най-популярните витамини – С, А и Е, витамин D е силно подценен. А учените тепърва откриват негови сериозни ползи за здравето.

Още през 2008 г. бяха направени научни публикации, че адекватната дневна доза витамин D може да намали наполовина риска от рак на гърдата и на червата, както и опасността от сърдечни заболявания и диабет.

Въпреки това много хора не получават достатъчно от веществото. Другият проблем е, че при хората над 50 г. бъбречната функция започва естествено да отслабва, а D-хормонът става активен след активация в бъбреците. Но и за това има решение. Вече са създадени препарати (напр. Алфа-Д-3), които доставят на организма D-хормон в готов за усвояване вид. 
" }-->

Коментари