Публикация

„Как да...” съвети за дресура на мъже и други предизвикателства

В новата си книга психологът Джоф Бийти твърди, че е възможно да внушите на партньора си да изчисти къщата без да го насилвате, или без всякакви усилия да привличате мъжете, или да изглеждате по-интелигентни дори без да си отваряте устата.


Той препоръчва някои умни ходове, основани на силата на подсъзнанието, с които можете да внесете подобрения във взаимоотношенията, работата и даже в родителските си умения.

Как да накараме партньора да почисти у дома
Ако искате да накарате партньора си да почисти вкъщи трябва само да осигурите лека цитрусова миризма във въздуха. Този аромат влияе подсъзнателно на мислите и действията, навежда на мисълта за почистващи препарати и за използването им.
 
Проучване в Холандия установило, че леките миризми влияят на мислите и поведението. Студенти, които били затворени в помещение, изпълнено с лек цитрусов аромат, били 3 пъти по-склонни да поставят чистенето на първо място сред заплануваните си задачи за деня от студентите, които били в помещение без аромати.

В друго помещение студентите били почерпени с хрупкави бисквити. Оказало се, че тези, които са били в помещението с цитрусов аромат, били по-склонни да почистят трохите от бисквитите по масата от тези, които не са били изложени на цитрусовата миризма.

Как да изглеждаме интелигентни без да говорим
Ако искате да изглеждате по-интелигентни, когато срещнете някого за първи път, например на интервю за работа, непременно трябва да се усмихвате естествено.
 
Хората, които се усмихват естествено, се възприемат като по-привлекателни, общителни и значително по-интелигентни в сравнение с тези, които не го правят. Освен това, когато някой ни се усмихва, е трудно да не му отвърнем по същия начин.
 
Тази емоционална проява предизвиква добро чувство, което ни кара да оценим позитивно усмихващия се човек.
 
Този ефект е открит от френския анатом Дюшен де Болон и в негова чест искрените усмивки се наричат „усмивките на Дюшен”.
 
Ученият забелязал, че при искрената усмивка мускулите повдигат бузите и придвижват кожата към очите, при което те се стесняват и откъм външните ъгли на очите се появяват бръчици „пачи крак”.

Други изследвания показват, че синеоките хора се възприемат като по-привлекателни и най-изненадващо – по-интелигентни, от хората с друг цвят на очите.

Така че, ако искате да се възползвате от едно несправедливо предимство при интервю за постъпване на работа, може да помислите за сини контактни лещи.
 
Освен това е установено, че може да повишите коефициента си на интелигентност много бързо като слушате музика от Моцарт. Тя изостря мисленето и повишава настроението. Според учените музиката на Албиони (например) няма същия ефект.

-brr-

Как да помогнем на децата да постигат успехи в учението
Не трябва да настоявате пред децата си да преследват индивидуалистични, състезателни цели. За да постигат успехи, трябва да ги убеждавате да работят колективно, по общи проекти.
 
Доказано е, че работата в колектив помага на децата да се развиват академично, защото се приучават към сътрудничество и доверие във възможностите на другите, което от своя страна оказва емоционална подкрепа в процеса на работа.

Ако искате детето ви да научи нещо по-бързо, например да се научи как да разпознава липсващите елементи в едно уравнение, накарайте го да използва ръцете си.

Кажете - „Искам да направя едната страна равна на другата”, като в това време движите лявата си ръка по лявата страна на уравнението, а дясната - по дясната страна на уравнението. Този подход дава резултат, защото жестовете с ръце помагат на децата да задържат информацията и да се съсредоточат.

Как се познава дали някой ви лъже
Понякога, когато хората лъжат, те се почесват по носа. При изричане на лъжа в мозъка се отделят химикалите катехоламини, от което тъканта в носа се подува и кръвното налягане се повишава. Нервните окончания в носа предизвикват леко смъдене и на човек му се приисква да го докосне или почеше.

Какво да правим, за да ни се струва, че времето върви по-бавно
Излезте от рутината и правете по нещо ново всеки ден. Ще видите, че ако през деня изникне някаква необичайна задача, чието разрешение налага обмисляне и планиране, като се обърнете назад ще ви се стори, че денят е бил по-дълъг.
 
Една от причините да се оплакваме, че като остаряваме времето лети, е рутината в битието. С това се обяснява защо първите няколко дни на ваканцията ни се струват по-дълги от следващите, през които отново попадаме в рутината.

Как да се овладеем, когато сме изправени пред предизвикателство
Просто скръстете ръцете си. Изследванията показват, че скръстените ръце се свързват по някакъв начин с проявата на упорство.

Смята се, че хората които имат навика да скръстват ръцете си, когато полагат големи усилия, за да решат някакъв проблем, се отличават с постоянство.

Как да накарате незабелязано някого да ви хареса
Напръскайте се с много дискретен парфюм. Учени са установили, че загатнатите миризми влияят на мислите и поведението.

Този смътен аромат ще предизвика подсъзнателно положителен отклик в отсрещния човек. Обонятелната система, която възприема миризмите, е разположена много близо до лимбичната област в мозъка, която е свързана с емоционалната дейност.

-brr-

Как да станем по-привлекателни за мъжете
Сложете си нещо червено. Изследванията показват, че този цвят подсъзнателно влияе на оценката за привлекалността.
 
В света на маймуните излагането на червените части на тялото на женските е ясен сексуален сигнал към мъжките, а и изследванията са показали, че червеният цвят впечатлява хората подсъзнателно.

Затова опитайте с някакъв червен акцент в тоалета, например червен шал или червени обувки.

Как да познаем, че бракът ни е застрашен
Накарайте партньора си да си припомни как е започнала връзката ви, първата ви среща, сватбата ви. Обърнете внимание дали партньорът ви казва „ние" или „ти и аз”. Лош знак е, ако той казва „ти” или „твоя”, когато говори за двамата. 
Според учени от Пенсилвания, когато отношенията са се влошили, двойките си спомнят миналото в негативна светлина, но ако те говорят за преживяванията си в началото на връзката си като за съпреживяване, бракът им най-вероятно е успешен.

Как да поддържаме щастливо и успешно партньорство
Внимавайте с 4-те най-разрушителни за отношенията прояви: критикуване, отбраняване, презрение и инат. Установено е, че по тях може до голяма степен да се предвиди продължителността на партньорството.

За успешен брак и двамата партньори трябва да бъдат по-малко критични, да не заемат непрекъснато отбранителна позиция и на всяка цена да избягват презрителното отношение.

Презрението не само обрича отношенията, но вреди и на здравето, като засилва податливостта на инфекциозни болести. Ако не можете да се удържите да не критикувате, поне използвайте хумор, за да смекчите удара.

Как да закърпим разбитото си сърце
Потъването в скръб след приключване на връзката ви няма да ви помогне. По-добре след няколко дни седнете пред лист хартия и опишете отношенията ви и тяхното значение за вас.

През първия ден се съсредоточете върху времето преди разрива, през втория върху появата на разрива, а през третия върху неговите последици. Записването на чувствата и мислите е болезнено, но намалява чувствителността и шока. Доказано е, че записването на най-съкровенните мисли влияе благотворно както физически, така и психически, защото разтоварва и намалява стреса.
 

Коментари