Публикация

Решението варненският онкодиспансер да остане нефинансиран е грешно

Премиерът Бойко Борисов е признал пред управителя на Варненския комплексен онкологичен център, че е станала недопустима грешка с проваленото финансиране на лечебницата.


На практика онкологията в града, която се грижи за нуждите на болните от цялата област, бе поставена на колене, като й бе отказана субсидия по програмата на МРРБ за развитие на общински лечебници.

„Парите трябваше да отидат за оборудване с модерна апаратура за лечение на рак, каквито в момента си разпределят останалите бивши диспансери. Изхвърляйки ни от списъка здравното министерство лиши Варна от 6 млн. лв., които можеха да послужат за така необходимия линеен ускорител, който бе обещан неколкократно от две правителства. Ангажиментът, който пое премиерът е, че грешката ще бъде поправена и Варна ще бъде включена в списъка.

Това обаче ще стане или през есента, или в началото на следващата година, когато се предвижда разпределение на средства на втори транш“, коментира управителят на Комплексния онкологичен център д-р Господин Игнатов.

Колко обаче ще получи болницата за оборудване, на този етап е твърде рано да се каже.
Междувременно продължава процедурата по закупуването на линеен ускорител чрез холдинга MNT HEALT CARE EUROPE SRL. „В момента оформяме договора с инвеститора, като същевременно фирмата регистрира клон в България, за да станат нещата“, допълни д-р Игнатов, по чиято инициатива всъщност бе започната процедурата.


Коментари