Публикация

Да почистим организма с билки и подходяща храна

Интервю с д-р Антоанета Заркова, хематолог и специалист по аюрведа.


Д-р Заркова, каква е причината през последната година Световната здравна организация да насочи вниманието си и към аюрведичните методи за лечение?
Вниманието на СЗО към Аюрведа и към други алтернативни методи за лечение е обусловен от растящия интерес по света към тях. Както и от резултатите, постигани чрез прилагането на тези методи.

Това означава ли, че официалната медицина вече не е в конфликт с нетрадиционното лечение?
Това е въпрос на регионални специфики. Едва ли в България е постигната висока степен на толерантност в това отношение. Докато в Западна Европа и САЩ определено има все по-добро взаимодействие между официална и алтернативна медицина.

Нека да припомним на читателите какви са принципите на Аюрведа.
Това учение се основава на хармонизиране на живота на човека във всичките му аспекти: хранене, работа, емоции. Функциите на вътрешните органи се подобряват чрез прием на правилни храни в съответни количества. Голямо внимание се отдава на освобождаването на токсините от организма.

В момента ние сме в християнските пости, това е също вид пречистване.
Точно така е и по принцип пролетта е много подходящ сезон за пречистващи процедури. В Аюрведа пречистването се изразява основно с хранителен режим, който е почти идентичен с нашия пост. С едно изключение – това древно учение препоръчва приема на претопено чисто краве масло. То се приготвя чрез разтапяне и преваряване на слаб огън на качествено масло, докато стопената мазнина се избистри. В нея водата е изпарена, а белтъците са коагулирали.

Но нали маслото съдържа холестерол?
Ако вие приемате много животински продукти, е възможно маслото да ви дойде в повече. Но при една предимно растителна храна претопеното масло в никакъв случай няма да ви навреди. Всъщност по принципа „подобни се разтварят в подобни” маслото пречиства организма от излишните мазнини. Защото мазнините от тялото могат да се разтворят само в мазнини и древните са знаели това.

Колко време трябва да продължи хранителното разтоварване и пречистване?
При един здрав и активен човек това може да продължи няколко седмици, като е важно да има адекватен прием на белтъчини чрез ядки, бобови растения и др., както и на качествени растителни мазнини – зехтин, сусамово и други студено пресовани масла.

Само чрез храната ли става пречистването?
В този процес помагат някои билки, които засилват храносмилането и – образно казано – изгарят токсините. У нас има добри готови билкови препарати, които съчетават екстракти от доказани лечебни растения, например „Комфортекс”. Той съдържа само естествени стандартизирани растителни съставки, които подобряват метаболизма и храносмилането. А това пречиства тялото от токсините. Важно е при този процес да се подпомогнат черният дроб и жлъчният мехур, защото е известно, че те са всъщност нашият естествен „филтър”. Една от най-мощните билки, които пречистват кръвта, черния дроб и жлъчните пътища, е пикрориза куроа, която е основната съставка на препарата „Хепасейв”. Затова е много уместно човек, дори и да е здрав, да си направи курс на пречистване на организма чрез хранителен режим и прием на „Комфортекс” и „Хепасейв”.

Как се приемат тези препарати?
„Комфортекс” се приема при всяко основно хранене, а „Хепасейв” – сутрин и вечер. Важно е да се приемат и достатъчно количество течности – вода и прясно изцедени сокове.

Вие имате ли някакви колебания като лекар хематолог, от една страна, и специалист по аюрведа, от друга, какво да препоръчвате на пациентите си?
Аз нямам никакви колебания. При мен тези познания само се допълват в полза на пациента. Точно това е и препоръката на Световната здравна организация – двете системи да компенсират недостатъците си. Световните експерти са заложили изисквания алтернативните лечебни методи да се прилагат от дипломирани лекари, които са преминали и през допълнително обучение по алтернативни методи.

-----------
Д-р Антоанета Заркова консултира след предварително записване на тел. 0887 485 341.

Коментари