Публикация

Над 60% от българите подкрепят въвеждането на пълната забрана за пушене

Близо 2000 нарушения на новите правила за пушене на обществени места са констатирали здравните инспектори по време на тематичната проверка.


Тя се проведе в цялата страна в периода от 15 февруари до 18 март. За това време 28-те РЗИ са проверили 27 031 обекта, сред които има заведения за хранене, офиси, хотели, болници, училища, гари и др. С това проверките на МЗ не приключват, те продължават и занапред като акцент се поставя на спазването на новите правила в нощните и късните часове на деня.

Най-честите нарушения, които са установили здравните инспектори при проверките досега, са липсата на обозначение на залите за пушачи, и на протокол от акредитирана лаборатория, че вентилационната система работи адекватно. Сред другите нарушения са неспазването на определената квадратура за залите за пушачи, както и наличието на деца в места, където се пуши.

За констатираните нередности здравните инспектори са издали 2711 предписания за отстраняването на проблемите, съставили са 387 акта и 199 наказателни постановления. Наложените санкции са в размер на над 40 000 лв. Глобите за едноличните търговци са от 300 до 1500 лв., а за юридически лица от 500 до 10000 лв. Санкциите за физическите лица са от 50 до 300 лв.

Малко над 4500 са заведенията, офисите и другите обекти, в които собствениците са избрали изобщо да не се пуши, сочат още резултатите от проверките. Тези, в които има самостоятелна зала за пушене, са още по-малко – 2509. Тези наблюдения показват, че е нужно налагането на по-ефективни мерки за ограничаване на пушенето на обществени места.

В тази връзка МЗ ще продължи да се бори за въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места. Краят на 2012 г. или началото на 2013 г. е един реалистичен срок, в който да се въведе пълната забрана за пушене на обществени места, смята министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Тази мярка подкрепя и по-голямата част от българското общество. Според национално представително проучване на Галъп за месец март тази година 63% от хората подкрепят идеята за въвеждане на подобно ограничение. 40% от тях са напълно твърди в позицията си, 26% са по-скоро положително настроени за такава мярка. Едва 6% е делът на българите, които твърдо не подкрепят подобна промяна, а други 10% по-скоро са настроени отрицателно.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1.5 млн. души да умират от онкологични заболявания.

Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества.

Коментари