Публикация

Внимание! Деца пред монитора

Трудно е да си представим съвременните деца без компютър. И въпреки че вече съществуват множество препоръки и норми, регламентиращи времето, което подрастващите трябва да прекарват пред монитора, едва ли някой ги спазва.


Струва си обаче да чуем за пореден път съветите на специалистите, защото иначе рискуваме да съсипем зрението на децата си:

- До 5-годишна възраст дръжте детето далеч от компютъра. Ако сте му го купили като подарък за тази годишнина, помнете, че наследникът ви трябва да седи пред монитора не повече от половин час на ден. И така докато навърши 7 години.

- От 7 до 12 години може да се задържа на компютъра не повече от един час на ден. А от 12 до 16 години – не повече от два часа. В противен случай последствията за зрението му могат да бъдат много неприятни –  поява на лъжливо късогледство, повишено вътреочно налягане, както и по-сериозни нарушения в зрението.

- Нивото на емоционална възприемчивост и степента на съпреживяване при децата са също така различни, както са различни поведението им, здравословното им състояние, особеностите на нервната система и т. н. Затова и времето, за което се изморяват, е различно: при някои умората настъпва след половин час, при други – след десет минути, а трети лесно могат да се откажат от компютъра.

Учените са определили четири основни прояви на компютърната умора:

1. Загуба на контрол над себе си: детето често пипа лицето си, гримасничи, вика и т. н.

2. Загуба на интерес към компютъра: детето често се разсейва, подхваща разговор, обръща внимание на други предмети.

3. Уморена поза: детето се навежда ту в една, ту в друга посока, обляга се на стола, върти се и т. н.

4. Емоционално-невротична реакция: подвиквания, подскоци, истеричен смях.

Тези признаци трябва да ви подскажат, че е време да се намесите.
Важно е също добре да се организира работното място около компютъра. В стаята трябва да има толкова светлина, колкото през деня на улицата.

Екранът трябва да е с гръб към прозореца, а осветлението може да идва или от тавана, или от настолна лампа.

Мониторът трябва да е на нивото на очите или малко по-ниско, а разстоянието до очите на детето не бива да е по-малко от 50 см..

През всеки 20-30 минути е необходимо детето да става от компютъра и да прави няколко прости упражнения за очите:

- Здраво да затвори очи, да преброи до 10, после широко да ги отвори и отново да преброи до 10. Това се повтаря 2-3 пъти.

- 10 секунди да гледа показалеца на ръката си, разположен на около 30 см. от очите. След това да премести погледа си към прозореца и да погледне надалеч. Това упражнение също се повтаря 2-3 пъти.

- Да затвори очи и да направи няколко кръгови движения с главата – първо надясно, после наляво.

Коментари